Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Tι προβληματίζει τον κομάντο των Ιμίων…

Τον έντονο του προβληματισμό του για τους νεοσύλλεκτους όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους, εκφράζει σε συνέντευξη του ο Ταξίαρχος Γιώργος Τζιτζικώστας, Διοικητής της 13ης ΔΕΕ.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τα πάντα και μόνο μονοτονία δεν υπάρχει. Νυχτερινές επιχειρήσεις , ανακαταλήψεις βραχονησίδων, συντήρηση αλεξιπτωτιστών και υποβρύχιων καταστροφέων των ΕΤΕΘ, ταχεία καταρρίχηση με σχοινί από ελικόπτερο, συνεργασία με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για καταδείξεις στόχων λέιζερ, εκπαίδευση ελεύεθρων σκοπευτών, εκπαίδευση σε νηοψίες από τους βατραχανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού στο ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, αλλά και υπηρεσία πάνω στις κανονιοφόρους του στόλου που περιπολούν στις βραχονησίδες ώστε να δράσουν αν απαιτηθεί αμέσως.

Επίσης εκπαίδευση με τις ελαστικές λέμβους των μονάδων για περιπολίες στις βραχονησίδες και ταχεία μετάβαση σε αυτές μέρα και νύχτα καθώς και τακτικές αναγνωρίσεις των βραχονησίδων ώστε να καταγράφονται σε τακτικά διαστήματα.

Η ανησυχία
Όμως υπάρχει και ένα θέμα με το κατά πόσο μπορούν να εμπλακούν τέτοιες μονάδες με το νέο σύστημα κατάταξης και εκπαίδευσης που θα ισχύσει στον ελληνικό στρατό σε λίγες μέρες με τη 2018 Β’ ΕΣΣΟ, όταν οι νεοσύλλεκτοι θα κατατάσσονται και θα εκπαιδέυονται κατευθείαν στις μονάδες όπου θα υπηρετήσουν.

Ένα τέτοιο καθεστώς με νεοσύλλεκτους σε τόσο ευαίσθητες και επίλεκτες μονάδες που έχουν άμεση επιχειρησιακή αποστολή στα πρόσω, πόσα και ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη μονάδα και στο προσωπικό της έχοντας ουσιαστικά προσωπικό δύο ταχυτήτων και δύο αποστολές;

Πηγή: Παραπολιτικά

Shares