Πέμπτη , 24 Σεπτεμβρίου 2020

Tίναξε «στον αέρα» ο Τραμπ τους G7! Θέλει συμμετοχή Ρωσίας ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ…

Tίναξε «στον αέρα» ο Τραμπ τους G7! Θέλει συμμετοχή Ρωσίας ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ…

Την αναγκαιότητα να συμμετέχει η Ρωσίας στη Σύνοδο των G7 τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας των Επτά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να ιευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, την οποία απέβαλε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας: «Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ήταν κάθετοι σε αυτό το ζήτημα, ενώ την ιδέα απέρριψε και η Ρωσία.

Όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική τηλεόραση, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κατάφερε να καταλήξει σε ένα «κοινό ανακοινωθέν» που υπογράφεται και από τις επτά χώρες παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν για το εμπόριο.

«Έχουμε ένα ανακοινωθέν», δήλωσε ο Τριντό, ο οποίος προήδρευσε των διήμερων τεταμένων συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά, στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά από την άλλη.

Στο τελικό ανακοινωθέν της η Ομάδα των Επτά υπερασπίζεται τον ρόλο των «συλλογικών εμπορικών κανόνων» και καταγγέλλει τον προστατευτισμό. Οι χώρες της G7 δεσμεύονται να εκσυγχρονίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς.

Δεν υπήρξε ομοφωνία για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχώρισαν τη θέση τους.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares