Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συζητούν για εμβόλια από τη Ρωσία

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας σχεδιάζουν να ακολουθήσουν όσοι ασχολούνται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Γράφει η Βασιλική Πολύζου

Την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της συγκεκριμένης χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο πήγε στη Μόσχα και υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 2 εκατομμυρίων δόσεων από το Sputnik V, το εμβόλιο που ανακάλυψαν οι Ρώσοι, για να καταπολεμήσουν τον Covid-19. Η Ουγγαρία ήταν το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκλεισε τέτοια συμφωνία με τη Ρωσία, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει δώσει έγκριση στο Sputnik V.

Από τη στιγμή, όμως, που έγινε η αρχή, σε κάποιες χώρες σκέφτηκαν να πράξουν το ίδιο. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, στην οποία από τα μέσα της εβδομάδας έγινε η πρώτη αναφορά στο ρωσικό εμβόλιο και στην προοπτική απόκτησής του, καθώς η Pfizer καθυστερεί την παράδοση των αρχικά συμφωνημένων δόσεων.

Φυσικά, μιλάμε για τις πρώτες συζητήσεις, τις αρχικές σκέψεις. Αλλά με δεδομένο τον προβληματισμό που επικρατεί στην κυβέρνηση, ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπογραφεί μία συμφωνία με τη Μόσχα για το ρωσικό εμβόλιο. Όπως, άλλωστε, είπε και στα Καμίνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολίων είναι καθορισμένος από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τις εταιρείες και από τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο»,

 

Shares