Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Σύρος ΥΠΕΞ σε Τούρκο ομόλογό του: Να φύγει άμεσα ο τουρκικός στρατός από την Συρία

Η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Σύρο ομόλογό του και στη συνέχεια η δήλωση «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κάποιο τρόπο την αντιπολίτευση και το καθεστώς στη Συρία» προκάλεσε οργή στις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε τον όρο «Άσαντ» αντί του «Άσαντ», τον οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση μετά την επιδείνωση των σχέσεων με την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της βόρειας Συρίας υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ούτε συμφιλίωση ούτε παράδοση, θα ανατρέψουμε το καθεστώς».

 

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε τουρκικές σημαίες δίπλα σε σημαίες της FSA. Οι εικόνες από το κάψιμο της τουρκικής σημαίας, από την άλλη, προκάλεσαν αντιδράσεις στα social media.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου;
Σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το κλείσιμο της 13ης Διάσκεψης των Πρεσβευτών στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είπαμε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των Συριακών η αντιπολίτευση και το καθεστώς και ότι εμείς, ως Τουρκία, μπορούμε να το υποστηρίξουμε σε μια τέτοια κατάσταση», είπε.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας επί τόπου στη Συρία, αλλά υπάρχει το Μορφότυπο της Αστάνα για λύση μέσω της διπλωματίας και της πολιτικής στη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε: «Πρέπει να συμφωνήσουμε με κάποιο τρόπο με την αντιπολίτευση και το καθεστώς στη Συρία. Διαφορετικά , δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη, το λέμε πάντα αυτό». αυτός είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει 11 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε: “Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Τουρκία. Για αυτό, πρέπει να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη εδώ». χρησιμοποίησε τη φράση.

Η θεσμοθέτηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων προχωρά, με τα stablecoin να παρέχουν μια οδό εισόδου που αντιμετωπίζει ορισμένους φόβους της αγοράς. Η επιβεβαίωση αυτού προήλθε από τράπεζα που διαχειρίζεται…
Με Τραπεζικό Κύκλο

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν βήματα και για την ανοικοδόμηση και είπε: “Κανείς δεν θέλει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση χωρίς κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Αυτό περιλαμβάνει την ΕΕ, τους σημαντικούς παράγοντες του κόσμου, καθώς και τη διεθνή κοινότητα. Ως εκ τούτου, εμείς, ως Η Τουρκία, κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά η βάση όλων αυτών είναι η κατάπαυση του πυρός.Θα εντείνουμε φυσικά το έργο μας και προς αυτή την κατεύθυνση». είπε.

Ο «Άσαντ» γίνεται ξανά «Άσαντ».
Απαντώντας στην ερώτηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, ο Τσαβούσογλου άλλαξε την έκφραση «Άσαντ», που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση μετά την επιδείνωση των σχέσεων με το καθεστώς, σε «Άσαντ» και απάντησε ως ακολουθεί:

«Δεν υπάρχει τέτοια επαφή αυτή τη στιγμή. Για πολύ καιρό, ο Πούτιν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έλεγαν: «Ας σας φέρουμε σε επαφή με το καθεστώς». Ήθελαν να συναντηθούν ο Άσαντ και ο Πρόεδρός μας. Ο Πρόεδρός μας είπε επίσης ότι η συνάντηση με τις υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν επωφελής. Για λίγο γίνονταν συζητήσεις μεταξύ ευφυΐας. Μετά υπήρξε η διακοπή. Τώρα άρχισε πάλι. Πολλά θέματα προκύπτουν στις συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών».

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε την ομιλία του ως εξής:
“Στο περιθώριο της συνάντησης των Αδεσμεύτων, είπα ότι η μόνη διέξοδος από αυτή τη χώρα είναι η πολιτική συμφιλίωση. Οι τρομοκράτες πρέπει να εκκαθαριστούν, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι. Αλλά από την άλλη πλευρά, είπαμε ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, και ότι ως Τουρκία, μπορούμε να υποστηρίξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Πιθανή νέα επιχείρηση στη Συρία
Ο Τσαβούσογλου έδωσε επίσης τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή νέα επιχείρηση κατά της Συρίας:

“Για να μην συμβούν ατυχήματα, ενημερώνουμε επίσης τους παρευρισκόμενους όταν ξεκινούν οι επιχειρήσεις μας. Τελικά, στόχος μας είναι να καθαρίσουμε τους τρομοκράτες. Διεξάγουμε αυτές τις επιχειρήσεις ειδικά για να καθαρίσουμε τους τρομοκράτες που μας επιτέθηκαν στη Συρία και που έχουν αυτονομιστές ατζέντα στη Συρία. Από τη μία πλευρά, συνεχίζουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας στο πεδίο. “Στόχος της μορφής ASTANA είναι να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Λέμε ότι ο δρόμος προς αυτό είναι μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας”.

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η αλληλεγγύη μας στον συριακό λαό θα συνεχιστεί»
Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Τσαβούσογλου, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση και είπε «Η αλληλεγγύη μας στον συριακό λαό θα συνεχιστεί».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Tanju Bilgic, τόνισε ότι από την αρχή της συριακής σύγκρουσης, η Τουρκία έχει καταβάλει τις περισσότερες προσπάθειες για να βρει μια λύση στην κρίση σε αυτή τη χώρα σύμφωνα με τις νόμιμες προσδοκίες του λαού.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί τόπου και στη σύσταση της Συνταγματικής Επιτροπής μέσω των διαδικασιών της Αστάνα και της Γενεύης, ο Bilgiç είπε: «(Η Τουρκία) έπαιξε ηγετικό ρόλο και έδωσε πλήρη υποστήριξη στην αντιπολίτευση και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στην πολιτική διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν προχωρά. Αυτό δείχνουν και τα ζητήματα που εξέφρασε χθες ο Υπουργός μας». χρησιμοποίησε τη φράση.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία παρέχει προσωρινή προστασία σε εκατομμύρια Σύρους, συνεχίζει να συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες προετοιμασίας των κατάλληλων συνθηκών για την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και για την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ορίζεται στα Ηνωμένα Έθνη Το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Bilgic είπε:

«Η Τουρκία, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της διεθνούς κοινότητας, θα συνεχίσει να συνεισφέρει σθεναρά στις προσπάθειες εξεύρεσης μόνιμης λύσης σε αυτή τη σύγκρουση σύμφωνα με τις προσδοκίες του συριακού λαού. Η αλληλεγγύη μας προς τον συριακό λαό θα συνεχιστεί. ”

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares