Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Συριακή ΑΟΖ: Φραγή από ρωσικά υποβρύχια σε περιοχές Α. Μεσογείου

Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αύξησε απότομα τον αριθμό των συμβατικών υποβρυχίων στη Μεσόγειο σε 5 για πρώτη φορά, προκαλώντας συναγερμό σε ΗΠΑ-Τουρκία.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιχειρεί με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο να προκαλέσει μια κατάσταση “άρνησης πρόσβασης” σε περιοχές της Α.Μεσογείου, όχι μόνο σε αμερικανικά και βρετανικά πλοία αλλά και στο τουρκικό ναυτικό που γυροφέρνει στην Κύπρο.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ρωσική εταιρεία θα ξεκινήσει έρευνες και θα υλοποιήσει εξόρυξη υδρογονανθράκων στην συριακή ΑΟΖ, για αυτό βιάζεται ο Πούτιν να διώξει τους Τούρκους από το συριακό έδαφος.

Η στρατηγική της Ρωσίας χρησιμοποιεί την Α. Μεσόγειο για την προστασία των νότιων πλευρών της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αμφισβητήσει τη ναυτική υπεροχή του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συνθήκης (ΝΑΤΟ) και των Ηνωμένων Πολιτειών (και της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Ρωσία δεσμεύεται να διατηρήσει και να επεκτείνει σταδιακά τη ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο, καθώς και να εξασφαλίσει διευρυμένη πρόσβαση σε λιμάνια και βάσεις, με τη δυνατότητα να αμφισβητήσει τελικά την κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο”, αναφέρει ειδικός.

 

Επισημαίνουμε με την παρουσία του ρωσικού αποβατικού “Caesar Kunikov” με πορεία πλεύσης προς την Συρία, ότι η διαδρομή Εύξεινος Πόντος-Στενά-Αιγαίο πέλαγος-Α.Μεσόγειο είναι κάτι παραπάνω από ζωτικός για την Ρωσία.

Ο αριθμός των υποβρυχίων που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Μεσόγειο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά έχουν εντοπιστεί δύο υποβρύχια με την κωδική ονομασία Petropavlovsk-Kamchatsky και Volkhov.

Το υποβρύχιο Krasnodar ευρίσκεται στον δρόμο για τη Μεσόγειο μετά από δραστηριότητες συντήρησης. Η ρωσική μεσογειακή δύναμη περιλαμβάνει 2 ακόμη υποβρύχια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Συνολικά λοιπόν 5 υποβρύχια του Project 636.3 μπορούν να εκτοξεύσουν μαζικά έως και 30 πυραύλους Κρουζ Kalibr.

 

Πρόκειται για υποβρύχια κλάσης Varshavyanka, που ξεχωρίζει από ειδικούς του ΝΑΤΟ, ως μια αναβαθμισμένη έκδοση των υποβρυχίων κλάσης Kilo που τέθηκε σε υπηρεσία στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό τον Ιούνιο του 2014.

Εκτός από την τεχνολογία stealth, τα νέα ρωσικά υποβρύχια έχουν εκτεταμένο εύρος πλεύσης και δυνατότητα εξουδετέρωσης στόχος επιφανείας, χερσαίων και υποβρυχίων.

Τα υποβρύχια αυτού του τύπου διαθέτουν ταχύτητα 20 κόμβους και εμβέλεια 400 μίλια, και είναι ικανά να περιπολούν για 45 ημέρες σε κατάδυση.

Επίσης έχουν μήκος 74 μέτρα, επιχειρησιακό βάθος 240 μέτρα, μέγιστο βάθος 300 μέτρα και εμβέλεια πλεύσης 7.500 ναυτικά μίλια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά υποβρύχια αυτής της κλάσης μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ Kalibr/Club και άλλους πυραύλους, ενώ είναι εξοπλισμένα με τορπιλοσωλήνες 533 χιλιοστών και μεταφέρουν συνολικά 18 τορπίλες το καθένα.

Η παρουσία Ρώσων, Αμερικανών, Τούρκων και λοιπών στην περιοχή αυτή, προδικάζει σαφώς εξελίξεις, την περίοδο που αποφασίζονται κολοσσιαία έργα όπως ο αγωγός East Med και εξορύξεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Πηγή: pentapostagma.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares