Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Συρία – Σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας οι τουρκικές δυνάμεις – Ενισχύσεις στέλνει ο Άσαντ

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα το Λονδίνο επικαλούμενο πηγές του μέσα στη Συρία, μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός έχει αναπτύξει μεγάλο αριθμό δυνάμεων και εξοπλισμού στο βόρειο Χαλέπι, καθώς οι κινήσεις της Τουρκίας και των μισθοφορικών της πολιτοφυλακών εντείνονται. Την είδηση αναμετέδωσε και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο συριακός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης T-90 και πυροβολικό καθώς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό μετά από απειλές του τουρκικού στρατού ότι θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα πηγές του SOHR ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι η διοίκηση των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία διέταξε τις αντιπροσωπείες της να αυξήσουν την ετοιμότητά τους στο υψηλότατο επίπεδο.

Αυτό συμβαίνει ενώ το Reuters επικαλέστηκε χθες δύο Τούρκους αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για πιθανή περαιτέρω στρατιωτική δράση εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, γνωστή ως Συριακές Αμυντικές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία, εάν αποτύχουν οι συνομιλίες για το θέμα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Σήμερα το πρωί, τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε περιοχές στο βόρειο τμήμα του Χαλέπι. Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε τα χωριά al-Malikiyah και Qala al-Shawargah στο βόρειο Χαλέπι.

Η συριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της είναι κατακτητές και έχει κάνει έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη να την καταδικάσουν.

d76092b59b724893a97880ae3f2ea6a3

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του SNA, Ταξίαρχος Αχμέντ Χαμάντεχ δήλωσε πρόσφατα ότι επίκειται επίθεση των τουρκικών δυνάμεων ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε αυτή θα γίνει.

Τη Δευτέρα, οβίδες που πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκαν από περιοχή που ελέγχεται από τα YPG ανατολικά του Τελ Ριφαάτ εξερράγησαν στην τουρκική πόλη Καρκάμις, απέναντι από τα σύνορα με τη Τζαραμπλούς της Συρίας, προκαλώντας μικρές ζημιές, ανέφερε η Τουρκία.

Αυτή την εβδομάδα ρωσικό αεροσκάφος βομβάρδισε τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία στην περιοχή που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις της Επιχείρησης “Ασπίδα του Ευφράτη”.

Λίγο αργότερα, οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και των τούρκων μισθοφόρων δήλωσαν ότι κατέρριψαν ρωσικό drone.

Screenshot 2020 03 04 6fe0e574f98f405e8047a703c6cda6d2 jpg JPEG εικόνα 1000 × 563 εικονοστοιχεία

Η Αζάζ και η Τζαράμπλους βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία από την πρώτη εισβολή της Άγκυρας στη Συρία το 2016 – μια επιχείρηση που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και του YPG από τα σύνορα.

Έκτοτε η Άγκυρα έχει εξαπολύσει δύο άλλες επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του YPG, μία στοχεύει στη βορειοδυτική περιοχή Αφρίν και μία ανατολικότερα.

Στον απόηχο των επιθέσεων οι τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε Ασσυριακά χωριά. Οι Κούρδοι το εξέλαβαν ως προπομπό επίθεσης. Στρατιωτικός διοικητής των Κούρδων της Συρίας απάντησε στις απειλές από την Τουρκία, λέγοντας: “Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι”.

Πέτρος Κράνιας

Shares