Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συρία: «Ψήνονται» οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την εισβολή…

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ διακομματικής συμφωνίας για να “τιμωρηθεί” η Τουρκία για την εισβολή στη Συρία.Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τόνισε σήμερα ότι συνομίλησε με την Νάνσι Πελόζι για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, γνωστοποιώντας πως η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στηρίζει η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας να γίνει σε διακομματική βάση.

Ο ισχυρός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, θερμός υποστηρικτής -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει καταγγείλει πως «εγκαταλείψαμε αισχρά τους Κούρδους» και έχει ταχθεί υπέρ της ιδέας ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να πληρώσει πολύ ακριβά» την εισβολή στη Συρία.

«Μόλις μίλησα με την πρόεδρο Πελόζι αναφορικά με τις ενέργειες του Κογκρέσου για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία», ανέφερε με ανάρτηση στο twitter ο Γκρέιαμ.

«Η πρόεδρος στηρίζει να υπάρξει διακομματική συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων ενάντια στα αίσχη της Τουρκίας στη Συρία. Επίσης, πιστεύει ότι πρέπει να δείξουμε στήριξη στους Κούρδους συμμάχους και ανησυχεί για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Αποφασίζει μέτρα κατά του Ερντογάν ο Τραμπ;
Οι δηλώσεις Γρέιαμ έρχονται τη στιγμή που οργιάζουν οι φήμες ότι σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στον Λευκό Οίκο αποφασίζονται ενδεχομένως μέτρα κατά της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία.

Άλλωστε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ πριν λίγες ώρες σε ένα tweet κατά πάντων, προανήγγειλε ότι έρχονται «μεγάλες κυρώσεις κατά της Τουρκίας«. Στο ίδιο tweet πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος αναρωτιόταν αν κάποιοι περίμεναν πραγματικά οι ΗΠΑ να στραφούν κατά της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας…

Ωστόσο ο Τραμπ βρίσκεται «στριμωγμένος» καθώς βουλευτές και των δύο πτερύγων, αλλά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον κατηγορούν ότι «πρόδωσε» τους Κούρδους, τους μέχρι τώρα συμμάχους του στην Συρία στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του ISIS. Ίσως λοιπόν αναγκαστεί να πάρει κάποια μέτρα, έστω και για το θεαθήναι, εναντίον της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει στο γραφείο του έναν φάκελο από το υπουργείο Οικονομικών με πιθανές κυρώσεις.

Ενδεικτική πάντως της αντιφατικής στάσης του Τραμπ στην Συρία, είναι και η εντολή που έλαβαν οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το γεγονός ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Εκτελούμε αυτήν την εντολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ», μια βάση που τελεί υπό τον έλεγχο περίπου 150 Αμερικανών στρατιωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας.
newsit.gr

Shares