Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Συντριβή F-35 στο αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth»: Πώς κατάφερε και επέζησε ο πιλότος της RAF (βίντεο)

Όλα ξεκίνησαν όταν το μαχητικό αεροσκάφος σταμάτησε να επιταχύνει

Ένας Βρετανός πιλότος της RAF, ο οποίος βρισκόταν στο κόπκιτ ενός F-35 όταν αυτό έπεσε στη θάλασσα λίγο μετά την απογείωση του από το αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» στη Μεσόγειο κατάφερε να σωθεί τόσο στην ψυχραιμία που είχε όσο και στην σωστή εκπαίδευση που είχε περάσει.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στο BBC και προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «The Warship: Tour of Duty», ο Hux περιέγραψε λεπτομερώς πώς χρησιμοποίησε το σύστημα εκτόξευσης για να εγκαταλείψει το F-35 τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με το BBC όλα ξεκίνησαν όταν το μαχητικό αεροσκάφος σταμάτησε να επιταχύνει.

«Δοκίμασα το σύστημα πέδησης (σ.σ. φρένα) αλλά δεν έφθανε για να σταματήσει. Ήξερα ότι θα φύγει από τον διάδρομο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

pilotos_f-35

Όπως επεσήμανε όταν άνοιξε το αλεξίπτωτο, είδε από κάτω τη θάλασσα και το αεροπλανοφόρο. Ευτυχώς για εκείνον προσγειώθηκε πάνω στον διάδρομο απογείωσης – προσγείωσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν κατέληγε στη θάλασσα, θα μπορούσε να είχε παρασυρθεί από το πλοίο των 65.000 τόνων.

Εν τέλει κατάφερε να γλυτώσει έχοντας ένα ελαφρύ τραύμα στον λαιμό και ορισμένες αμιχές.

Το Βασιλικό Ναυτικό κατά την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια ισχύος του F-35, είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην μπορέσει να απογειωθεί με επιτυχία από το «HMS Queen Elizabeth».

Πιο συγκεκριμένα το προσωπικό εδάφους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την απογείωση του F-35 δεν είχε αφαιρέσει ένα βύσμα στον κινητήρα του.

Μετά την πτώση του μαχητικού στη θάλασσα ξεκίνησε άμεσα η επιχείρηση ανέλκυσής του έτσι ώστε το αεροσκάφος να μην πέσει σε «λάθος χέρια». Και αυτό διότι το F-35 είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα στρατιωτικά αεροπλάνα στον κόσμο με «ευαίσθητη» τεχνολογία.

Σημειώνεται πως το «The Warship: Tour of Duty» έχει διάρκεια 6 σεζόν και το 2022 ακολούθησε το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» για 8 μήνες σε ένα ταξίδι 49.000 ναυτικών μιλίων στον Ειρηνικό Ωκεανό και πίσω στη Βρετανία.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2022 αναρτήθηκε στα social media ένα βίντεο που έδειχνε τη στιγμή του ατυχήματος με το F-35 στη Μεσόγειο.
pronews.gr
Shares