Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σύντομα η διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθούν τον ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο.

«Η επίσκεψη σχεδιάζεται. Μιλάμε για τις επόμενες ημέρες, οπωσδήποτε, όχι αργότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου», είπε ο Γκαλουσένκο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να δει η αποστολή του ΙΑΕA τι συμβαίνει στη μονάδα.

Νωρίτερα σήμερα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο σταθμός αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο.

Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η τελευταία συμβατική γραμμή ηλεκτροδότησης που εφοδιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα τον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό στην Ουκρανία, λειτουργεί και πάλι, αφού νωρίτερα σήμερα είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Η Ουκρανία ανέφερε στον ΙΑΕΑ ότι ο ΖΝΡΡ, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, αποσυνδέθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τη γραμμή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως επί του παρόντος είναι και πάλι συνδεδεμένος», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός από τη Βιέννη.

Ο ΙΑΕΑ πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες για την αιτία της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

 

protothema.gr

Shares