Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024

Συνταξιοδοτικό: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα

Γαλλία – Συνταξιοδοτικό: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη Γαλλία επιδιώκοντας να συνεχίζουν την πίεση προς την κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδια συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.

Μετά από τρεις ημέρες πανεθνικών απεργιών από την αρχή του έτους, τα συνδικάτα ελπίζουν να φτάσουν τη μαζική συμμετοχή της 19ης Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των σχεδίων μεταρρύθμισης.

«Αν δεν είναι σε θέση να ακούσουν τι συμβαίνει στους δρόμους και δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει με τον κόσμο, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγούν που κάποια στιγμή θα εκραγεί», δήλωσε στο Reuters η Delphine Maisonneuve, μια 43χρονη νοσοκόμα, καθώς ξεκινούσε η διαμαρτυρία στο Παρίσι.

Οι Γάλλοι περνούν τα περισσότερα χρόνια στη σύνταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ -ένα πλεονέκτημα το οποίο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η σημαντική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η αντιπολίτευση έχει προτείνει χιλιάδες τροπολογίες για να περιπλέξει τη συζήτηση και τελικά να προσπαθήσει να αναγκάσει την κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία και με διάταγμα, μια κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά το υπόλοιπο της θητείας του Μακρόν.

Ο ίδιος επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2022 για πέντε χρόνια.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής θα απέφερε επιπλέον 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές, επιτρέποντας στο σύστημα να επιτύχει ισοσκελισμό μέχρι το 2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

Τα συνδικάτα λένε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γίνει αυτό, όπως η φορολόγηση των υπερπλουσίων ή να ζητηθεί από τους εργοδότες ή τους εύπορους συνταξιούχους να συνεισφέρουν περισσότερα.

«Παρόλο που στην ηλικία μου δεν επηρεάζομαι πραγματικά (από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις), είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση για την κοινωνία μας, ότι υπάρχει αλληλεγγύη, ότι είναι μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, και να είμαστε σε εγρήγορση για τη φροντίδα όχι μόνο των ηλικιωμένων αλλά και των παιδιών μας», δήλωσε ο Kamel Amriou, 65 ετών, συνταξιούχος γραφίστας.

Shares