Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Συντάξεις χηρείας: Σχεδιάζεται κούρεμα των αναδρομικών μειώσεων – Παραδείγματα


Η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο κουρέματος των αναδρομικών μειώσεων των συντάξεων χηρείας

Κούρεμα των περικοπών που προβλέπει ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας αν μετά την πρώτη 3ετία καταβολής τους, οι δικαιούχοι εργάζονται ή λαμβάνουν και τη δική τους σύνταξη, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το ποσοστό της διαγραφής μέρους των οφειλών μπορεί να φτάνει ως και το 80%, (αν πληρωθεί το υπόλοιπο 20% εφάπαξ), ενώ είναι πιθανό και το σενάριο για κούρεμα των αναδρομικών περικοπών στο 50% και πληρωμή του υπολοίπου σε δόσεις.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις συντάξεις χηρείας που έχουν απονεμηθεί από τον Μάιο του 2016 και μετά, είτε έγιναν μειώσεις μετά την πρώτη 3ετία, όπως συνέβη με τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, είτε δεν έγιναν οι μειώσεις, όπως συνέβη με τις συντάξεις χηρείας από ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη, να έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη μικρότερη σύνταξη που θα έχει την περικοπή μετά την 3ετία.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί λύση «που δεν θα αδικεί κανέναν», όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι χήρες του Συλλόγου «Αξία» με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Στέλιο Κουτνατζή. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από αίτημα του Συλλόγου και αφού προηγήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη, από την οποία αποχώρησαν χωρίς να πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις παρά μόνον ότι θα γίνουν εισηγήσεις για το κόστος των αιτημάτων τους και κατόπιν θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε σαφής δέσμευση για λύση στο χρονίζον πρόβλημα των περικοπών και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», συζητήθηκε -χωρίς να απορριφθεί από την πλευρά του κ. Κουτνατζή- το ενδεχόμενο η ρύθμιση που θα έρθει να περιλαμβάνει και τη διαγραφή μέρους των περικοπών που θα αναζητηθούν αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια.

Οι χήρες ζήτησαν πλήρη διαγραφή ώστε οι μειώσεις που θα έχουν όσες εργάζονται ή λαμβάνουν και δική τους σύνταξη να ισχύσουν από εδώ και πέρα και όχι αναδρομικά από το 2017. Η πλήρης διαγραφή των αναδρομικών περικοπών δεν φαίνεται να προκρίνεται όμως καθώς έτσι θα αδικούνταν οι χήρες τoυ Δημοσίου στις οποίες έγιναν οι περικοπές κανονικά και με αναδρομικές χρεώσεις από το 2022. Στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα αν οι περικοπές λόγω 3ετίας γίνουν αναδρομικά θα υπάρξουν χιλιάδες περιπτώσεις που οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν το 50% της σύνταξης χηρείας από ο 2019 και μετά.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, δικαιούχος σύνταξης χηρείας από το 2019 που λαμβάνει και δική της σύνταξη θα έπρεπε να έχει μείωση στη σύνταξη χηρείας κατά 50% από το 2022 και μετά. Η μείωση δεν έγινε και αν εφαρμοστεί το 2024, θα πρέπει να επιστρέψει τη μισή σύνταξη χηρείας για 60 μήνες. Αν η αρχική σύνταξη χηρείας ήταν 800 ευρώ, η περικοπή κατά 50% είναι 400 ευρώ και η αναδρομική περικοπή για 60 μήνες φτάνει στις 24.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό για να ζητηθεί σήμερα από χήρες και χήρους συνταξιούχους των 600, 700 ή ακόμη και των 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση κουρέματος 80% η οφειλή μειώνεται στα 4.800 ευρώ, ενώ με το σενάριο κουρέματος κατά 50% πέφτει στα 12.000 ευρώ.

Ήδη δόθηκε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να ετοιμάσουν εισηγήσεις για το ύψος των αναδρομικών περικοπών που κανονικά θα πρέπει να επιστρέψουν οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας από ταμεία του ιδιωτικού τομέα, το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους εφαρμόστηκε η περικοπή μετά την πρώτη 3ετία (χήρες/χήροι Δημοσίου), το πλήθος όσων δεν έγινε καμία περικοπή (χήρες/χήροι ιδιωτικού τομέα), καθώς και με τον ακριβή αριθμό όσων συνταξιούχων χηρείας εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα συνάντηση που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τα μέλη του Συλλόγου «Αξία» την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

«Κούρεμα» με διακοπή ή επανυπολογισμό μειώσεων στο Δημόσιο

Το κούρεμα των αναδρομικών περικοπών θα εφαρμοστεί και στις συντάξεις του Δημοσίου με επανυπολογισμό των ποσών που πληρώθηκαν και διακοπή κρατήσεων στις περιπτώσεις που μετά το κούρεμα η οφειλή θα μηδενιστεί.

Για παράδειγμα, με κούρεμα στο 80% μια χήρα του Δημοσίου που οφείλει 10.000 ευρώ από το 50% της σύνταξης χηρείας που έπαιρνε δύο χρόνια αφότου έκλεισε η πρώτη 3ετία, και της έχουν παρακρατηθεί μέχρι τώρα οι 3.000 ευρώ, θα πρέπει να σταματήσει να πληρώνει καθώς η οφειλή της αναπροσαρμόζεται στα 2.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να επιστραφούν και 1.000 ευρώ. Αν το κούρεμα πάει στο 50%, τότε αυτομάτως η οφειλή της επανυπολογίζεται στις 5.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα έχει να καταβάλει άλλα 2.000 ευρώ για να κλείσει η οφειλή της.

newsbomb.gr

Shares