Κυριακή , 27 Νοεμβρίου 2022

Συνομιλία Μπάιντεν-Σολτς

043_dpa-pa_220628-99-828572_dpai

Στο επίκεντρο των συνομιλιών η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στο Πεκίνο

Η πρόσφατη επίσκεψη του καγκελάριου στην Κίνα και η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο καγκελάριος ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τα αποτελέσματά της επίσκεψής του στο Πεκίνο, με τους δύο ηγέτες να «εκτιμούν τη σαφή δήλωση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μίλησε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων και επίσης κατά της απειλής χρήσης τους». Συμφώνησαν δε να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για το θέμα.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος και ο πρόεδρος «καταδίκασαν τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών υποδομών, ιδίως εγκαταστάσεων παροχής ενέργειας, στην Ουκρανία» και συζήτησαν για τις ρωσικές απειλές και τις «αβάσιμες κατηγορίες» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για ενδεχόμενη χρήση «βρώμικης» βόμβας. Οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Η έκκληση του προέδρου Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη αξίζει πλήρη στήριξη».

Προειδοποίηση Κίνας σε Ρωσία: «Μην πατήσετε το κουμπί, μην χρησιμοποιήσετε πυρηνικά»

Σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη δήλωση, δεδομένης της συνολικής στάσης του το τελευταίο οκτάμηνο, είχε προχωρήσει ο Κινέζος πρόεδρος στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Είχε προβεί σε προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Μόσχα, στη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη γερμανική πλευρά, καλώντας το Κρεμλίνο να μην χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με το Politico, η τοποθέτηση του Κινέζου ηγέτη έγινε ένα μήνα αφότου η Μόσχα διατύπωσε απειλές, λέγοντας πως σε περίπτωση απειλής μπορεί να «πατηθεί το κουμπί».

Η διεθνής κοινότητα, όπως είπε ο Σι Τζιπίνγκ, θα πρέπει συντεταγμένα να αντιμετωπίσει τις απειλές για τη χρήση πυρηνικών. Η παγκόσμια κοινότητα, πρόσθεσε ακόμη, θα πρέπει να αντληφθεί και να ξεκαθαρίσει ότι τα πυρηνικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Κάλεσε, δε, τη Γερμανία και γενικά την Ευρώπη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ κατέστησε αναγκαία τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε σειρά περιοχών.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares