Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023

Σύνοδος της AUKUS τη Δευτέρα στις ΗΠΑ – Αναμένεται συμφωνία για απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Αυστραλίας Ρίσι Σούνακ και Άντονι Αλμπανέζι θα συναντηθούν την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο της συμμαχίας AUKUS, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί η συμφωνία για την κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο Σούνακ θα βρίσκεται την Δευτέρα στις ΗΠΑ «για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας».

Νωρίτερα, ο Αλμπανέζι είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συναντηθεί «σύντομα» με τον Μπάιντεν, χωρίς να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.

Έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αγορά οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στο πλαίσιο αυτού που ο κ. Αλμπανέζι έχει χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο άλμα εμπρός» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων που έχει κάνει ποτέ η χώρα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, διεξάγονταν παρασκηνιακά συνομιλίες σε βάθος ανάμεσα στην Καμπέρα, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απόκτηση από την Αυστραλία ευαίσθητων τεχνολογιών όσον αφορά την πυρηνική πρόωση.

Η Αυστραλία μέχρι σήμερα αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικές τεχνολογίες που συνδέονται με τα πυρηνικά υποβρύχια θα εξαχθούν από τα χρόνια του 1960, όταν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τη Βρετανία να κατασκευάσει δικά της.

real.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares