Τρίτη , 24 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τελεσίγραφο στην Τουρκία από Γαλλία και Γερμανία [Βίντεο]

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τελεσίγραφο στην Τουρκία από Γαλλία και Γερμανία [Βίντεο]

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Διορία μιας εβδομάδας στην Τουρκία, δίνουν Γερμανία και Γαλλία. Απαράδεκτες οι κινήσεις της Τουρκίας, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας

Η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στο διάλογο.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τελεσίγραφο στην Τουρκία από Γαλλία και Γερμανία [Βίντεο]

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη». Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Μάας δήλωσε πως η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει. «Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Πυρά και για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Ο Λεντριάν επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική νίκη στο θέμα αυτό, έτσι πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σήμερα είναι πως η μοναδική χώρα που δεν καλεί σε σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός είναι η Τουρκία και αυτό είναι επιζήμιο».

Η Αθήνα επιδιώκει ένα αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης στην Άγκυρα

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου προβλέπεται να συζητηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος νωρίτερα θα έχει φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος, θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί σχετικά ήδη από σήμερα, ώστε να υπάρξει χρόνος για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που θα επιτρέψουν να προστεθεί μία παράγραφος για το ζήτημα στα συμπεράσματα.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τελεσίγραφο στην Τουρκία από Γαλλία και Γερμανία [Βίντεο]

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θα επιδιώξει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, που θα καταστήσει πιο απτή την προοπτική των κυρώσεων. Θα επιμείνει, δε, ότι δεν μπορεί η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς να περιμένει ως τον Δεκέμβριο (που είχε τεθεί ως απώτατο χρονικό όριο στη Σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου). «Έχουμε έναν ασθενή σε κρίσιμη κατάσταση. Πρέπει να επέμβουμε τώρα. Αν περιμένουμε ως τον Δεκέμβριο, θα κάνουμε αυτοψία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares