Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024

Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη έπειτα από περιστροφή σε ανεξέλεγκτη τροχιά, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (20/08).

Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο σκάφος επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια ομαλή προσγείωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, αλλά απέτυχε αφού αντιμετώπισε προβλήματα καθώς κινήθηκε σε τροχιά πριν από την προσγείωση. Ήταν η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια.

Το διαστημόπλοιο, σύμφωνα με το BBC, επρόκειτο να προσεδαφιστεί τη Δευτέρα (21/08) για να εξερευνήσει ένα τμήμα της Σελήνης που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει παγωμένο νερό και πολύτιμα στοιχεία. Η Roscosmos, η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το Luna-25 λίγο μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

«Το σκάφος μετακινήθηκε σε μια απρόβλεπτη τροχιά και έπαψε να υπάρχει ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Roscosmos. Η Ρωσία κάνει αγώνα δρόμου προς τον νότιο πόλο της Σελήνης ενάντια στην Ινδία, της οποίας το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 έχει προγραμματιστεί να προσεδαφιστεί εκεί την επόμενη εβδομάδα.

Πάντως, καμία χώρα δεν έχει προσεδαφιστεί ποτέ στο παρελθόν στον νότιο πόλο της Σελήνης, αν και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα έχουν προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου της Γης.

ieidiseis

Shares