Παρασκευή , 1 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΜΒΑ! Ο Μίκης Θεοδωράκης πήγε εθελοντικά στην νεολαία του Μεταξά…. (το λέει ο ίδιος) – (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει συνέντευξη στην Έλενα Ακρίτα στην εκπομπή Φώτα Πορείας (Ημερομηνία Προβολής: 19/07/2014).

Η συνέντευξη είναι μεγάλη, ωστόσο εμείς θα ρίξουμε βάρος στο απόσπασμα στο οποίο ο Μίκης λέει πως εθελοντικά ο ίδιος ήταν μέλος της νεολαίας Μεταξά, κι όχι επειδή αναγκάστηκε.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΕΙΣΜΟΣ του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ! Πήγε εθελοντικά στην νεολαία του Μεταξά…. (δείτε την αντίδραση της Ακρίτα)

Gepostet von VoiceNews.gr am Dienstag, 29. Oktober 2019

(η αντίδραση της Έλενας Ακρίτας δείχνει την έκπληξή της)

Eδώ ολόκληρη η συνέντευξη

Στο πλαίσιο αυτό να θυμίσουμε πως το περιοδικό «Η Νεολαία» αποτελεί εύγλωττη ιστορική πηγή για τη μελέτη του καθεστώτος Μεταξά. Με 133 εβδομαδιαία τεύχη από το 1938 ως το 1941 αποτυπώνει τις αρχές και τους στόχους της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, σε μεγάλο δε βαθμό τις προσωπικές θέσεις του ίδιου του Ιωάννη Μεταξά.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για το θέμα παρουσιάζει το έργο του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γιώργου Ανδρειωμένου Η νέα γενιά υπό καθοδήγηση: Το παράδειγμα του περιοδικού Η Νεολαία (1938-1941), που κυκλοφορεί  από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Ας παραθέσουμε απόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου (πηγή)

Πένες νέων αναγνωστών με ποικιλόμορφο πολιτικό προσανατολισμό εμφανίστηκαν στη στήλη της αλληλογραφίας (Νικηφόρος Βρεττάκος, Μίκης Θεοδωράκης, Νίκος Καρούζος, Αναστάσιος Πεπονής, Αδαμάντιος Πεπελάσης, Παύλος Τζερμιάς κ.ά.), παράλληλα με ειδικά περιστασιακά αφιερώματα αναγνωρισμένων διανοητών, που δημοσίευαν είτε επωνύμως είτε με ψευδώνυμο.

Χαρακτηριστική υπήρξε η δημοσίευση σε συνέχειες παιδικού παραμυθιού για τον Μεγάλο Αλέξανδρο από τον Νίκο Καζαντζάκη. Κείμενα συνεισέφεραν, επίσης, δημιουργοί που αργότερα εντάχθηκαν στον χώρο της Αριστεράς, όπως η στιχουργός του ύμνου του ΕΛΑΣ Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ο κριτικός Μάρκος Αυγέρης, ο Αιμίλιος Βεάκης, η Ρίτα Μπούμη-Παππά κ.ά.

Το νηφάλιο κριτικό πνεύμα του συγγραφέα αποτρέπει ισοπεδωτικές ταυτίσεις, καθώς ερμηνεύει πειστικά το φαινόμενο. Μελετά την πνευματική ζωή της εποχής χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ανθρώπινη φύση των υποκειμένων της. Η σημαντική συμβολή του είναι ότι μέσα από τη «Νεολαία» αναδεικνύει ακριβοδίκαια τόσο τις ιστορικές ασυνέχειες – ήδη τονισμένες από άλλες μελέτες – όσο και τις λιγότερο συνειδητοποιημένες συνέχειες ανάμεσα στην εποχή Μεταξά και στις εποχές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν.

Αυτή η προσέγγιση κλονίζει την καθιερωμένη αντίληψη ότι η εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό της 4ης Αυγούστου 1936 εκτροχίασε συνολικά τα κοινωνικά δεδομένα και την κίνηση των ιδεών στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία της «Νεολαίας» διαγράφει μια νωχελικότερη, ρεαλιστικότερη εξέλιξη. Παρομοίως, στον τομέα της καταστολής, φαίνεται ότι επιδεικνυόταν ανοχή σε μετριοπαθείς φωνές απόκλισης. Για τους πολλούς, η προληπτική λογοκρισία αποτελούσε εξαίρεση, πολιτική σύμφωνη με την πατερναλιστική αντίληψη του Μεταξά. Ως προστάτης και παιδαγωγός, το κράτος άφηνε ανοικτή την πόρτα στα άσωτα παιδιά του. Απώτατος στόχος ήταν να ενωθεί όλη η εθνική οικογένεια εναντίον των εχθρών της – πρωτίστως του κομμουνισμού, προς τον οποίο η προληπτική λογοκρισία αποτελούσε κανόνα.

Το βιβλίο του Γιώργου Ανδρειωμένου ζωντανεύει την εποχή ανασύροντας το περιοδικό από το ράφι της ιστορικής βιβλιοθήκης. Προσφέρει ένα έργο ολοκληρωμένο, με δική του ζωή, αλλά και μια ιστορική πηγή για κάθε μελετητή ή ανήσυχο αναγνώστη που καταπιάνεται με την τέχνη του λόγου, της ιστορίας ή της πολιτικής της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares