Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη ο Ιταλός αρχηγός της Μαφίας

Συνελήφθη στην Ιταλία ο αρχηγός της Μαφίας

Μία μεγάλη επιτυχία ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία. Συνελήφθη στο Παλέρμο ο αρχηγός της Μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, νούμερο 1 καταζητούμενος τα τελευταία 30 χρόνια.


O μεγάλος φυγόδικος συνελήφθη. Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ήταν άρρωστος εδώ και καιρό, επαληθεύθηκαν. Οι καραμπινιέροι τον συνέλαβαν σήμερα το πρωί στην ιδιωτική κλινική του Παλέρμο Λα Μανταλένα, όπου και είχε εισαχθεί για εξετάσεις λόγω ογκολογικής πάθησης. Εξήντα ετών, μεταφέρθηκε ήδη μακριά από την Σικελία, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος, ήταν “ο καταζητούμενος νούμερο ένα” στη χώρα, ο διάδοχος του Τοτό Ριίνα και του Μπερνάρντο Προβεντσάνο στην αρχηγία της Κόζα Νόστρα. Άφαντος, αδίστακτος, πανίσχυρος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χρησιμοποιούσε το ψεύτικο όνομα Αντρέα Μποναφέντε και, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, όταν το πρωί έφτασαν οι καραμπινιέροι προσπάθησε να το σκάσει. Λίγο πριν τον εντοπίσουν περίμενε στην ουρά για να κάνει τεστ κορωνοϊού και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η θεραπευτική αγωγή του κατά του καρκίνου είχε αρχίσει πριν από ένα χρόνο. Τις ώρες αυτές, οι εισαγγελείς εξακριβώνουν κατά πόσον οι ιδιοκτήτες της ιδιωτικής αυτής κλινικής γνώριζαν την πραγματική ταυτότητα του αρχηγού του σικελικού οργανωμένου εγκλήματος.

Εμπλοκή σε εκτελέσεις και άλλα εγκλήματα
Σήμερα ήταν κουρασμένος και καταπονημένος, αλλά τα τελευταία τριάντα χρόνια ο Μεσσίνα Ντενάρο διέταξε, και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέλαβε ο ίδιος, δεκάδες εκτελέσεις. Προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ιταλό δημοσιογράφο Μαουρίτσιο Κοστάντσο και το 1992 πήρε μέρος στην προετοιμασία της βομβιστικής επίθεσης και δολοφονίας του δικαστικού, που ήταν σύμβολο του αγώνα κατά της μαφίας, του Τζοβάνι Φαλκόνε.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της σκληρής στρατηγικής, η οποία οδήγησε σε βομβιστικές εκρήξεις σε κεντρικά σημεία της Ρώμης, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου. Εκρήξεις με τις οποίες στην δεκαετία του ενενήντα η Κόζα Νόστρα προσπάθησε να εκβιάσει ολόκληρο το ιταλικό κράτος. Πάνω απ’ όλα όμως οι Ιταλοί δεν μπορούν να ξεχάσουν την τραγική ιστορία του δωδεκάχρονου Τζουζέπε Ντι Ματέο. Του παιδιού που δολοφονήθηκε από τον Μεσίνα Ντενάρο, επειδή ο πατέρας του συνεργάσθηκε με τους δικαστές. Ο αδίστακτος μαφιόζος διέλυσε το πτώμα του παιδιού μέσα σε οξύ μετά από στραγγαλισμό.

Όλοι, τώρα, εδώ στην Ιταλία, διερωτώνται ποιος θα επιχειρήσει να πάρει τα ηνία της μαφίας, αν θα υπάρξει μια νέα “κεντρική αρχηγία”, ή αν θα αρχίσει ένας ενδομαφιόζικος, βίαιος πόλεμος με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Shares