Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Συνελήφθη γνωστός τραγουδιστής για την επίθεση σε βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο

alabakovski

Η επίθεση έγινε το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Μπίτολα – Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τραγουδιστής ομολόγησε την πράξη του και την απέδωσε σε «πατριωτικά κίνητρα»


Ένας 34χρονος γνωστός τραγουδιστής των Σκοπίων συνελήφθη ως δράστης της επίθεσης στο βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) που σημειώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Τη σύλληψη του δράστη έκανε γνωστή σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία). Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ο γνωστός τραγουδιστής ομολόγησε την πράξη του, την οποία απέδωσε σε «πατριωτικά κίνητρα».

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο συλληφθείς είναι ο τραγουδιστής Λάμπε Αλαμπάκοφσκι, ο οποίος πέρυσι επέστρεψε στη χώρα από τις ΗΠΑ όπου ζούσε για οχτώ χρόνια με την οικογένειά του.

Ο δράστης προσέγγισε το πρωί του Σαββάτου με ποδήλατο το βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο «Ιβάν Μιχάιλοφ» στην πόλη Μπίτολα και πυρπόλησε την μεταλλική εξώπορτα του κτιρίου.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε Σόφια και Σκόπια, ενώ το βουλγαρικό κέντρο είχε επισκεφθεί αμέσως μετά την επίθεση η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσκοφσκα.

Η βουλγαρική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είχε κάνει λόγο για «βάρβαρη πράξη» και «προβακάτσια», ενώ η ηγεσία των Σκοπίων είχε καταδικάσει απερίφραστα το περιστατικό.

Έντονες αντιδράσεις για το όνομα του πολιτιστικού κέντρου

Το βουλγαρικό πολιτιστικό αυτό κέντρο είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας και πολυάριθμης διακομματικής βουλγαρικής αντιπροσωπείας και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων, όχι τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο λόγω της ονομαδοτοσίας του.

Το κέντρο φέρει το όνομα του Ιβάν Μιχάιλοφ, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου της Βουλγαρίας, με φασιστική ιδεολογία, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης των ναζιστών. Ο Μιχάιλοφ αμφισβητούσε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και υποστήριζε ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι των Σκοπίων είναι Βούλγαροι.

Το πολιτιστικό κέντρο «Ιβάν Μιχάιλοφ» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στη Μπίτολα, με σκοπό «την προάσπιση των συμφερόντων των Σκοπιανών που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι», ενώ το κτίριο στο οποίο στεγάζεται εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares