Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: H προτροπή του Κώστα Σημίτη και τα ανοίγματα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Πώς περιέγραψε το πολιτικό στίγμα της νέας εποχής του κόμματος ο πρόεδρός του. Έκκληση σε μια πολιτική πραγματισμού από τον πρώην πρωθυπουργό.

Σαφέστατα μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος αλλά και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στο πολιτικό σκηνικό έστειλε σήμερα με την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε επίσης από την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

 

Τα μηνύματα του Νίκου Ανδρουλάκη
Τα κυρία πολιτικά στοιχεία στην ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής αφορούσαν τόσο την φυσιογνωμία όσο και τον πολιτικό ρόλο του κόμματος στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Κατέστησε σαφές ότι προσδοκία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι η (επ)ανάκτηση της κυριαρχης θέσης στην δημοκρατική παράταξη. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη που απευθυνόμενος στους συνέδρους δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, η ανανεωτική αριστερά είναι εδώ, οι δυνάμεις της Οικολογίας είναι εδώ». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του δήλωσε ότι «πρόθεση μου είναι να συσπειρώσω τις κατακερματισμένες δυνάμεις». Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής»

Υπό το σκεπτικό αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στις μετεκλογικές εξελίξεις. Αναφερόμενος στο ερώτημα που τίθεται σχετικά με το κόμμα με το οποίο θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κάλπικα διλλήματα για να μας εγκλωβίσουν» επισημαίνοντας πως «δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ θέλουνε». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» προσθέτοντας όμως παράλληλα πως «εμείς δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων». Ανέφερε μάλιστα ότι όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις έχουν σκοπό «να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης»

Ιεράρχησε την ανανέωση του κόμματος, το σύνθημα δηλαδή με το οποίο επικράτησε των αντιπάλων του στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου ως το πρώτο στην ατζέντα της νέας ηγεσίας. Ενδεικτικό ήταν το τρίπτυχο στο οποίο επισήμανε ότι θα βασιστεί το μέλλον του ΠΑΣΟΚ: «Ενότητα, ανανέωση, πολιτική αυτονομία». Παράλληλα έκανε έμμεση κριτική στα λάθη του παρελθόντος λέγοντας πως «δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό. Ότι τον πλήγωσε μένει στο παρελθόν»

Με την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, «επανέφερε» με τον πλέον επίσημο τρόπο στο ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Από το βήμα του συνεδρίου ευχαρίστησε για την προσφορά τους τρείς πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στο ακροατήριο: Τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα προηγήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ στην οποία προβλήθηκαν αποσπάσματα από δημόσιες ομιλίες και των τριών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε – όπως αναμενόταν- ειδική αναφορά στην εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα μία θέση με ένα γαρύφαλλο προς τιμήν της υπήρχε στην πρώτη σειρά, δύο θέσεις δεξιά από το σημείο που κάθισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Ο Κώστας Σημίτης
Προτροπή σε έναν πραγματιστικό λόγο αποτέλεσε ο χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη στο Συνέδριο. Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε αρχικά ότι η έναρξη του σημερινού συνεδρίου ήταν η «πιο εντυπωσιακή» όλων των συνεδρίων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Σημίτης στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ο Κώστας Σημίτης στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ INTIME NEWS
Όπως επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Σημίτης «ένα προοδευτικό κόμμα οφείλει να προσφέρει ερμηνείες για τις δυναμικές που διέπουν την εξέλιξη, να προσδιορίσει με ποιες πραγματικότητες θα συγκρουστεί, να μιλήσει με την γλώσσα της εποχής σ’ ένα ακροατήριο που ζητά να καταλάβει ποιες λύσεις προσφέρονται».

Επισήμανε επίσης ότι «η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή, αλλά δεν σημαίνει πραγμάτωση μιας άλλης, οραματικής κοινωνίας. Σημαίνει συνεχείς βελτιώσεις τώρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με κριτήριο πάντα τη κοινωνική δικαιοσύνη και τη κοινωνική συνοχή, την ανάγκη για μια δικαιότερη κοινωνία και για βιώσιμη ανάπτυξη». Νωρίτερα μάλιστα είχε σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει «να παρεμβαίνει σε ό,τι πρέπει να μεταβληθεί˙ να θέτει διαρκώς ερωτήματα˙ αλλά και να δεσμεύεται από μια θεώρηση απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις και προκαταλήψεις» αλλά και να έχει «μια επεξεργασμένη αντίληψη για το ποιες μεταρρυθμίσεις επαγγέλλεται».

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας πως «οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων είναι, για τους πολίτες, πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν». Σημειώνοντας ότι «για να προσεγγίσουμε τα μεγάλα πλήθη πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, πρακτικοί και αληθινοί σε ότι επιδιώκουμε».

 

Ανοίγματα από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Μαρινάκης στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ο Παύλος Μαρινάκης στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ INTIME NEWS
«Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» επισήμανε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης χαιρετίζοντας το Συνέδριο. Απηύθυνε έκκληση συναίνεσης προς το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για ένα «μίνιμουμ συναίνεσης πάνω σε εθνικούς στόχους» αναφερόμενος σε «νομοσχέδια που μαζί έχουμε ψηφίσει». Τόνισε πως «η βούληση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού είναι να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση αρκεί να μην βρίσκουμε απέναντί μας κλειστές πόρτες». Αναφέρθηκε επίσης στο παρελθόν λέγοντας πως «μαζί είχαμε σταθεί απέναντι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική» τονίζοντας πως δεν έχε εκλείψει ο κίνδυνος του λαϊκισμού και αυτών «που θέλουν να επαναφέρουν τις λογικές του 2015 και έπαιξαν στα ζάρια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση της Novartis τονίζοντας ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως «ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ INTIME NEWS
Σε μία «περίοδο χρεοκοπίας του νεοφιλελευθερισμού» αναφέρθηκε στον δικό του χαιρετισμό ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Τόνισε πως σήμερα «υπάρχει μια μεγάλη πολιτική ανάγκη για αριστερές προοδευτικές πολιτικές» προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε δημόσια εργαλεία» όπως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μια Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού». Αναφέρθηκε εκτενώς στις 5+1 προγραμματικές προτάσεις που έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «εμείς λέμε κάτι πολύ απλό: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Η χώρα πρέπει να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη».

 

news247.gr

Shares