Σάββατο , 26 Νοεμβρίου 2022

Συνέδριο Γερμανών Πρασίνων: «Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο»

Από τον Γιόσκα Φίσερ μέχρι Ρόμπερτ Χάμπεκ το κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας πέρασε από πολλές δοκιμασίες. Ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία προσγείωσε τους Πράσινους οριστικά στον ρεαλισμό της πολιτικής, σημειώνει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle με αφορά το συνέδριο των Πρασίνων.

Τότε δεν υπήρχε το Παγκόσμιο Κέντρο Διασκέψεων, υπουργεία και η Βουλή ήταν ακόμη στη Βόννη. Οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του 1998 και συγκρότησαν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, που ανέλαβαν και το νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γιόσκα Φίσερ, που τον Δεκέμβριο του 1985 είχε ορκιστεί με αθλητικά παπούτσια υπουργός Περιβάλλοντος στο κρατίδιο της Έσσης, έβαλε κουστούμι, γραβάτα και κανονικά παπούτσια για να δώσει πολιτικό όρκο ως αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών. Για πρώτη φορά το κόμμα του ανελάμβανε υπουργείο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

 

«Τελικά πρέπει να σώσουμε τον κόσμο»
Η στάση των Πρασίνων στον πόλεμο της Ουκρανίας καταγράφηκε θετικά στα αποτελέσματα τοπικών εκλογών. Στις τελευταίες τοπικές στην Κάτω Σαξονία στις 09.10 επέτυχαν με 14,5% το καλύτερο μέχρι αποτέλεσμά τους στο κρατίδιο. Νωρίτερα στις τοπικές εκλογές του Σλέσβιχ Χολστάιν το κόμμα συγκέντρωσε το ιστορικό 18,3%, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία οι Πράσινοι δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυροί. Η μεγάλη αποδοχή για τους Πράσινους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έλξη πουν ασκούν οι δύο Πράσινοι υπουργοί Μπέρμποκ και Χάμπεκ για τα πεπραγμένα τους στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι ενέργειές τους στις απανωτές κρίσεις στο πλαίσιο του πολέμου κατά της Ουκρανίας προφανώς πείθουν πολλούς ανθρώπους.

Η υπουργός Εξωτερικών επειδή χρησιμοποίησε καθαρή γλώσσα από την αρχή του πολέμου, σε αντίθεση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Και ο υπουργός Οικονομίας στις προσπάθειές του να απαγκιστρωθεί η χώρα από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους πολίτες. Ασκήσεις εφαρμοσμένου ρεαλισμού και στην έναρξη του συνεδρίου.

«Είτε το θέλουμε είτε όχι, στο τέλος πρέπει να σώσουμε τον κόσμο» είπε η Έμιλι Μπίνιχ, που ασκεί χρέη διοίκησης του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Ασκούμε ρεαλιστική πολιτική» τόνισε η Ρικάρντα Λανγκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων. «Είμαι πεπεισμένη ότι χρειάζεται να στείλουμε περισσότερα όπλα, ότι πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι… η περίοδος διστακτικότητας έχει παρέλθει… όποιος θέτει εν αμφιβόλω τον ρόλο των Πρασίνων ως κόμματος ειρήνης, πρέπει να ξέρει ότι ο μοναδικός πολεμοχαρής σε αυτή τη διένεξη είναι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν».

Την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου έξω από το Παγκόσμιο Κέντρο Διασκέψεων της Βόννης δεν υπήρχαν αντιπολεμικές διαδηλώσεις, παρά μόνο διαδηλωτές από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως Friday for Future ή Parents for Future, που φώναζαν δυνατά κατά της «προδοσίας» του Ρόμπερτ Χάμπεκ να παρατείνει τη λειτουργία δύο εκ των συνολικά τριών πυρηνικών αντιδραστήρων που διαθέτει ακόμη η Γερμανία μέχρι την επόμενη άνοιξη, ως εφεδρική λύση σταθεροποίησης της ηλεκτροδότησης.

Στην σύντομη ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε την απόφασή του και επανέλαβε ότι η προσωρινή επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα δεν αποτελεί επιλογή αλλά αναγκαιότητα λόγω του επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, «τον οποίο η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει σε καμιά περίπτωση», όπως τόνισε καταχειροκροτούμενος από πάνω από τους 800 συνέδρους. Μια συναισθηματική ομιλία, ενωτική.

Ο Χάμπεκ αναφέρθηκε στην δύναμη που γεννιέται όταν ένα κόμμα δεν συμπεριφέρεται με κομματικό τρόπο, αλλά η στάση του μπορεί να μετρηθεί στην πραγματικότητα. «Η πεισματική προσκόλληση σε ένα πράγμα ποτέ δεν οδήγησε στον στόχο.Θα είμαστε εποικοδομητικοί, θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί… αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη τη Γερμανία, αλλά και για μας, τα μέλη αυτού του κόμματος».

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares