Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Συνεχίζουν οι Ολλανδοί αγρότες τις διαμαρτυρίες

Dutch tractor protest sparks 'worst rush hour' - BBC News

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ολλανδών αγροτών και της κυβέρνησής τους προκαλεί όλεθρο στην Ολλανδία αυτό το καλοκαίρι. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις παραδόσεις από τα παντοπωλεία, αλείφουν κοπριά έξω από το σπίτι του υπουργού Γεωργίας και έχουν αποκλείσει αυτοκινητόδρομους με δέματα σανού και λάστιχα. «Αυτό παθαίνεις όταν θυμώνεις τόσο πολύ τους ανθρώπους», είπε η Sieta van Keimpema, γραμματέας της Farmers Defense Force (FDF), στις 27 Ιουλίου καθώς η ομάδα ξεκίνησε έναν νέο γύρο διαδηλώσεων.

Τι οδηγεί τη διαμάχη; Κοπριά. Το σύστημα εντατικής κτηνοτροφίας της Ολλανδίας παράγει μια ασυνήθιστη περίσσεια περιττωμάτων ζώων. Όταν αναμιγνύονται με ούρα, αυτά τα κόπρανα εκπέμπουν αμμωνία και υποξείδιο του αζώτου. Ο πρώτος είναι ένας ρύπος που μπορεί να διαρρεύσει στον αέρα και το νερό, βλάπτοντας την τοπική άγρια ​​ζωή. Το τελευταίο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρά μας: η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή λέει ότι το υποξείδιο του αζώτου ευθύνεται για περίπου το 6% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τον Ιούνιο, η Ολλανδία αποκάλυψε έναν κορυφαίο στόχο παγκοσμίως για τη μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων, καθώς και άλλων ενώσεων αζώτου που προέρχονται από λιπάσματα, έως το 2030, για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεών τους. Η κυβέρνηση είπε ότι οδηγεί μια «αναπόφευκτη μετάβαση» για τη γεωργία. Οι αγρότες μπορούν να μειώσουν την απελευθέρωση ενώσεων αζώτου αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις αγελάδες τους: ταΐζοντάς τους λιγότερες πρωτεΐνες ή χρησιμοποιώντας νερό για να αραιώσουν την κοπριά, για παράδειγμα. Ωστόσο, ο στόχος αναμένεται να απαιτήσει μείωση κατά 30% του συνολικού αριθμού των ζώων και οι ειδικοί λένε ότι πολλές φάρμες θα πρέπει να κλείσουν. Οι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχέδιο πριν γίνει νόμος αργότερα φέτος.

Shares