Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Συνεχίζεται η οικονομική συρρίκνωση του ευρώ

Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία των δεικτών PMI για την Ευρωζώνη

Η οικονομική συρρίκνωση στη ζώνη του ευρώ συνεχίστηκε το Νοέμβριο, με τις πιέσεις πάντως να αμβλύνονται ελαφρώς από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της S&P Global, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να υποχωρήσει στις 47,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης ωστόσο συμπλήρωσε το Νοέμβριο πέντε διαδοχικούς μήνες κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.

“Η νέα πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το Νοέμβριο ενισχύει τις πιθανότητες η οικονομία της Ευρωζώνης να διολισθήσει σε ύφεση”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. “Ωστόσο, τα στοιχεία του Νοεμβρίου έφεραν και κάποια επιφυλακτικά καλά νέα. Ειδικότερα, ο ρυθμός της πτώσης επιβράδυνε ελαφρώς από τον Οκτώβριο”, πρόσθεσε.

Ο δείκτης PMI μόνο για τον κλάδο των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος το Νοέμβριο στο χαμηλό 20 μηνών του Οκτωβρίου, στις 48,6 μονάδες, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών στη δημοσκόπηση του Reuters για πτώση στις 48,0 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στο μεταξύ ενισχύθηκε με τον δείκτη PMI να σκαρφαλώνει στις 47,3 μονάδες το Νοέμβριο από 46,4 μονάδες τον Οκτώβριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ήταν για πτώση στις 46,0 μονάδες.

Ο δείκτης για την παραγωγή ενισχύθηκε στις 45,7 μονάδες από 43,8 μονάδες τον Οκτώβριο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares