Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά! “Bαρύ” κλίμα λόγω Παπαγγελόπουλου…

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα  βαρύ πολιτικό κλίμα καθώς χθες παραπέμφθηκε από το κυβερνών κόμμα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και αποχώρησε από την διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία.Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να επισημάνει την χρονική συγκυρία της παραπομπής του πρώην υπουργού της Κυβέρνησης του, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους γεγονότα διχάζουν τον ελληνικό λαό.

Άλλωστε και χθες από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα λέγοντας :«Κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό»

“Έλλειψη ενημέρωσης”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να αναφερθεί στην έλλειψη ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου επισημαίνοντας ότι από την Τρίτη  το υπουργείο Άμυνας εξέπεμπε σήματα συναγερμού και διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα site, για ανάκληση αδειών στο στράτευμα, για επιστράτευση της εθνοφυλακής ακόμα και κλήσεις σε εφέδρους να είναι σε επιφυλακή. Την ίδια όμως στιγμή «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έμεναν  χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας  θα τονίσει  ότι η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας. «Αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Πρώτα η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο» .

Ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα γεγονότα λέγοντας ότι  «από χθες έχει βγει στο Νότιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο τουρκικός στόλος. Σαράντα πέντε  και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά».

“Χρειάζεται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα”

Σε ότι αφορά την στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας θα πει ότι «Σε αυτή την κατάσταση η χώρα δεν μπορεί και δεν μπορεί να στέκεται στωικά, αμήχανα, άβουλα. Απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα. Απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια. Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται ενότητα. Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελλήνων».

Κατρούγκαλος: Απαράδεκτη η μη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εθνικά θέματα τόνισε :

Σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης, είναι απαράδεκτη η μη σύγκληση, ακόμη και σήμερα, του ΚΥΣΕΑ. Υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2019, σε συνθήκες σαφώς χαμηλότερης έντασης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει το όργανο αυτό, για την πρόβλεψη και αποτροπή παρόμοιων με τις σημερινές τουρκικών ενεργειών. Στη συνέχεια, έθεσε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο για πρώτη φορά έλαβε απόφαση επί της αρχής για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αντίθετα, ο κύριος Μητσοτάκης, αιχμάλωτος του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της κυβέρνησης του, ούτε κυρώσεις είχε ζητήσει μέχρι πρόσφατα, ούτε προσήλθε στην Βουλή, να ενημερώσει, μέσω του Κοινοβουλίου, τον ελληνικό λαό, όπως του ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και εδώ είναι το σημαντικότερο: Οι κρίσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων, με συνδυασμό ουσιαστικών κυρώσεων, που καθιστούν ευρωτουρκική και όχι απλώς διμερή διαφορά την τουρκική επιθετικότητα, και παράλληλα την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας, για την προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η αδράνεια του κ. Μητσοτάκη και ο φόβος του απέναντι στην ακραία δεξιά πτέρυγα  της Νέας Δημοκρατίας στέρησαν από την ελληνική διπλωματία τον ενεργητικό χαρακτήρα που είχε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κλιμάκωση της επιθετικότητάς της Τουρκίας αποτελεί συνέπεια του κενού αυτού στρατηγικής.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος καυτηρίασε την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας να κάνει έκκληση στην ανάγκη ενότητας, ενώ ταυτόχρονα, με μία πλήρως ενορχηστρωμένη τακτική παρακρατικής μεθόδευσης,  επιχειρεί συστηματικά να σπιλώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, διχάζοντας βαθιά τον ελληνικό λαό.

Ελένη Καλογεροπούλου

newsit

Shares