Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη: Στο επίκεντρο μεταρρυθμίσεις & επενδύσεις – Τί θα ζητήσει ο πρωθυπουργός για μεταναστευτικό…

Το σχέδιο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων σχεδιάζει να παρουσιάσει στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ταξιδεύει την Πέμπτη στο Βερολίνο για σειρά επαφών με τη γερμανική πολιτική ηγεσία.Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών θα βρεθούν εκτός από τα οικονομικά και τα ζητήματα που σχετίζονται με το Μεταναστευτικό που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ιδιαίτερη έξαρση, λόγω των αυξημένων ροών αφίξεων στη χώρα μας αιτούντων άσυλο.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που μια ελληνική κυβέρνηση δεν θα καθίσει απέναντι στη γερμανική, υποβάλλοντας λίστα με αιτήματα και… εξυπηρετήσεις», υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές στην Αθήνα. Αυτό, εξηγούν, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει την ευκαιρία να καλέσει, όπως έκανε και στο Παρίσι, τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μεταβαίνει στη γερμανική πρωτεύουσα για να ζητήσει από την κ. Μέρκελ να συνηγορήσει ευθέως και δημοσίως στο αίτημα για μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων που συνομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν πάμε ως επαίτες στο Βερολίνο», είναι η άποψη την οποία εκφράζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαθέσεων που επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προσθέτουν, άλλωστε, ότι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που προϋποθέτει τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος, θα αποφασιστεί στο επίπεδο της Κομισιόν, όπου φαίνεται να έχει δημιουργηθεί θετική προοπτική.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται σε αυτή τη φάση να καλλιεργηθεί θετικό κλίμα και στο Βερολίνο και δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ, απαιτώντας μια δέσμευση που δύσκολα θα μπορούσε να δώσει χωρίς να προηγηθούν εντονότερα δείγματα γραφής από την Αθήνα που μπορεί να αλλάξουν και τη διάθεση της γερμανικής κοινής γνώμης.

Το κόμμα της καγκελαρίου, εξάλλου, όπως και ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίο ηγείται, αντιμετωπίζουν το αμέσως προσεχές διάστημα κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε κρατίδια της γερμανικής Ομοσπονδίας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση της λαϊκίστικης Ακροδεξιάς που αντιτίθεται στην χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος.

Εμφαση σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αναπτύξει το πρόγραμμα του, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την μείωση της φορολογίας, που θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακό ελατήριο για την οικονομία. Στόχος είναι η εμπέδωση μια σχέσης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με την γερμανική πλευρά που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 σε ποσοστά γύρω στο 2% με 2,5%.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επενδύσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για τον τομέα της ενέργειας. Σχετικές συζητήσεις εκτιμάται ότι βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης και η ανακοίνωση των συγκεκριμένων επενδύσεων θα αποτελέσουν ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Σημαντικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων αποτελεί και το μεταναστευτικό.

Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα τόσο για την χώρα μας όσο και για την γερμανική πλευρά, καθώς είναι από τα βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν την αναβολή των αποφάσεων απαγορευτική. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να περάσει από τη φάση των συζητήσεων σε αυτήν των πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναζητείται μέθοδος πειθούς για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Shares