Τετάρτη , 29 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Ν. Υόρκη – Ποιους κανόνες θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση…

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλείδωσε», θα γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην κρίσιμη συνάντηση με πυξίδα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας το Διεθνές Δίκαιο και τη διάθεση φιλικής συνεργασίας -χωρίς όμως καμιά ανοχή σε παραβατική συμπεριφορά και επιθετική ρητορική από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι πρόθεση του είναι να συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο ώστε «Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά», καθώς «Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί».

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Η Τουρκία κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με απανωτές εμπρηστικές δηλώσεις της τόσο για το Αιγαίο, όσο και για το ζήτημα του Κυπριακού.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μόνο συνομιλώντας μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τις θέσεις της χώρας σου, «ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές».

Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από την Τουρκία
Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν αναμένει πως μέσα από μια συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών ή θα μεταβληθεί η στάση της Άγκυρας από την μια ημέρα στην άλλη.

Έτσι κι αλλιώς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Παρόλα αυτά, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να υπάρξει μια πρώτη συνάντηση και διερευνητική επαφή μεταξύ των δύο ηγετών. Με την Αθήνα να βάζει το πλαίσιο και τους κανόνες για καλή γειτονία και αμοιβαία προσέγγιση. Ο πρωθυπουργός από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης προσδιόρισε τα θέματα που δεν μπορούν να αποτελέσουν ζήτημα διμερών επαφών.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό που αφορά συνολικά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης. Έστειλε, παράλληλα, αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα σημειώνοντας ότι «αν χρειάζεται να συζητήσουμε καλή τη πίστει με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς η συμφωνία για το προσφυγικό μπορεί να επεκταθεί οικονομικά, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας».

Επίσης, το «ουδέτερο έδαφος» όπου θα λάβει χώρα το ραντεβού, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες μιας επίσημης συνάντησης σε κάποια από τις δύο χώρες, βοηθά να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών και να αποφευχθούν τα απρόοπτα.
paraskhnio.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares