Κυριακή , 14 Απριλίου 2024

Συναντήσεις του απεσταλμένου της ΕΕ με Βούτσις και Κούρτι

Ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για το ζήτημα του Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, συνεχίζει τις προσπάθειες για την προώθηση του διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινας.

Το μεσημέρι επισκέφτηκε το Κόσοβο όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ‘Αλμπιν Κούρτι ενώ απόψε θα έχει συνομιλίες, στο Βελιγράδι, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μετά την συνάντηση με το κ. Κούρτι ο Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα και η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

“Βάση του διαλόγου αποτελεί η πρόταση που παρουσίασα στις δύο πλευρές στις 9 Σεπτεμβρίου. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την πρόοδο με βάση αυτήν την πρόταση ώστε όταν θα έλθουν οι δύο ηγέτες για συνομιλίες στις Βρυξέλλες η συνάντηση να είναι εποικοδομητική” δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Αναφέρθηκε επίσης και στην σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ αλλά η Πρίστινα αρνείται να υλοποιήσει. Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ επανέλαβε ότι και αυτή η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας την φράση: “Pacta sunt servanda”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Shares