Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Συναγερμός! Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι όσοι λαθρομετανάστες εγκληματών δεν θα απελαύνονται

Το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί ότι οι μετανάστες, ακόμη και αν οι δράστες βίαιων χειρονομιών, δεν μπορούν να αποβληθούν από το σχέδιο υποδοχής


Οι βίαιες πράξεις δεν δικαιολογούν την ανάκληση της υποδοχής, όπως εξηγεί το Δικαστήριο της ΕΕ . Η ιστορία αφορά έναν τριαντάχρονο Σενεγαλέζο, ο οποίος αποβλήθηκε από το σχέδιο υποδοχής με διάταξη της νομαρχίας της Φλωρεντίας μετά από ένα γεγονός που συνέβη το 2019, δηλαδή μια επίθεση σε τρένο. Αναλυτικά, ο μετανάστης είχε επιτεθεί σε υπάλληλο της Trenitalia σε σταθμό, ενώ προσπαθούσε να μπει στο τρένο χωρίς εισιτήριο. Αφού αποβλήθηκε από το σχέδιο που προέβλεπε την υποδοχή του στην Ιταλία, ο άνδρας αμφισβήτησε την πράξη της νομαρχίας στο TAR της Τοσκάνης , κερδίζοντας.

 

Στη συνέχεια η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , το οποίο απέδειξε ότι ο άνθρωπος είχε δίκιο, αντίθετα με την απόφαση της νομαρχίας. Για το Δικαστήριο, «η ανάκληση του σχεδίου υποδοχής μετανάστη, ακόμη κι αν ήταν αυτουργός βίαιων και σοβαρών πράξεων, συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειάς του». Για να λάβουν αυτή την απόφαση, οι Ευρωπαίοι δικαστές αναφέρθηκαν στην « οδηγία για τους μετανάστες με αριθμό 33 του 2013 ».

 

Δικαστήριο ΕΕ: Η απόφαση για τους μετανάστες
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ , η απέλαση μεταναστών από το σχέδιο υποδοχής, ακόμη και αν οι δράστες βίαιων χειρονομιών, δεν είναι σωστή γιατί «αντίβαίνει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Η απόφαση ελήφθη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με έδρα το Λουξεμβούργο, εκδίδοντας γνωμοδότηση για τον 30χρονο Σενεγαλέζο που εκδιώχθηκε από το σχέδιο υποδοχής από τη Νομαρχία της Φλωρεντίας το 2019, αφού επιτέθηκε σε εργαζόμενο της Trenitalia ενώ προσπαθούσε να μπει στο τρένο.

Ο άνδρας είχε καταγγελθεί και έχει επίσης ποινική δικογραφία σε βάρος του η οποία είναι ακόμα ανοιχτή. Ο πρώτος που συμφώνησε με τον μετανάστη, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την πράξη, ήταν το TAR της Περιφέρειας της Τοσκάνης . Ο εισαγγελέας, ωστόσο, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του είχε ζητήσει γνωμοδότηση από το Δικαστήριο της ΕΕ. Την 1η Αυγούστου ελήφθη η απόφαση αναφερόμενη στην «Οδηγία για τους μετανάστες με αριθμό 33 του 2013» για την οποία «τα κράτη μέλη της Ένωσης διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλες τις περιστάσεις και εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για όλους τους αιτούντες». Ο ιταλικός νόμος, με το «διάταγμα υποδοχής» του 2015,«Είναι σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία γιατί μεταξύ των κυρώσεων για τους βίαιους μετανάστες περιλαμβάνει, στην πραγματικότητα, τη δυνατότητα ανάκλησης των υλικών συνθηκών υποδοχής».

Πηγή: ilsussidiario.net

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares