Κυριακή , 14 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Συναγερμός! Συντρίμμια κινεζικού πυραύλου ενδέχεται να πέσουν στην Ελλάδα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσουν στη Γη συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο καθώς βρίσκεται στη ζώνη πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με το CNN, ο πύραυλος Long March 5B που μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Αν και οι κίνδυνος είναι μικρός, κανείς δεν αποκλείει να πέσουν τμήματα του πυραύλου σε κατοικημένη περιοχή.

Ο πύραυλος μήκους 30 μέτρων, ζυγίζει 22 τόνους και θεωρείται πως θα είναι αρκετά δύσκολο να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης. Ο πύραυλος δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου, που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον, να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης.

Ως αποτέλεσμα θα εισέλθει ανεξέλεγκτος στην ατμόσφαιρα της Γης και είναι αβέβαιο το πού θα συγκρουστεί.

 

Σε ποιες περιοχές μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια
Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).

Υπάρχει και ένα σημείο δεδομένων για ένα αντικείμενο συντριμμιών (πράσινο) του οποίου η φύση του οποίου δεν είναι σαφής.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Jonathan McDowel, η επανείσοδος υπολογίζεται να γίνει στις 31 Ιουλίου 2022.

https://twitter.com/AerospaceCorp/status/1552462675224932354?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1552462675224932354%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbomb.gr%2Fkosmos%2Fstory%2F1338008%2Fsyntrimmia-kinezikoy-pyrayloy-endexetai-na-pesoyn-stin-ellada-mesa-sto-savvatokyriako

Η ημέρα που αναμένεται να προσγειωθεί ο πύραυλος στην Γη φαίνεται να έχει «κλειδώσει» με βάση τους επιστήμονες και είναι η Κυριακή 31 Ιουλίου, ενώ οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες θα προσγειωθούν τα συντρίμμια, εναλλάσσονται διαρκώς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν ένα εύρος που εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό, μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), φαίνεται ότι τα συντρίμμια αναμένεται να πέσουν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τις Αζόρες στον Ατλαντικό και επεκτείνεται έως και την Ελλάδα.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη αναφέρει ότι κομμάτια του πυραύλου ενδέχεται να πέσουν είτε στην Ισπανία, είτε στην Πορτογαλία, είτε στη Μάλτα, είτε στην Ιταλία, είτε στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι υποψήφιες περιοχές στις οποίες ενδέχεται να προσγειωθούν συντρίμμια είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται βέβαιο ακόμα, εάν θα πέσουν σε κάποιες από τις παραπάνω χώρες, καθώς η έκταση της πρόσκρουσης καλύπτει ένα τεράστιο θαλάσσιο τμήμα, με αποτέλεσμα να κομμάτια να μπορεί να προσγειωθούν στο νερό.

 

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares