Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Συναγερμός στο Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων…

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο αμερικανικό Πεντάγωνο η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων από τις δύο άλλες υπερδυνάμεις του πλανήτη, την Κίνα και τη Ρωσία.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου παραδέχθηκαν, τη Δευτέρα (02/03, τοπική ώρα), ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να φτάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως προς την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων.

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Ουάιτ, βοηθός διευθυντή για τα υπερηχητικά όπλα στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε σε σχετική ενημέρωση:

«Τις τελευταίες δεκαετίες, ήμασταν παγκόσμιοι ηγέτες στην υπερηχητική τεχνολογία, αλλά έχουμε αποφασίσει να μην μεταβούμε σε εφαρμογές όπλων και να δημιουργήσουμε συστήματα όπλων από υπερηχητικές τεχνολογίες. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, ειλικρινά, το έχουν κάνει – και οι δύο. Και το έκαναν αρκετά χρόνια πριν. Είναι αυτή η μετάβαση στην εφαρμογή και γι’ αυτό επιταχύνουμε τώρα».
Ο Μαρκ Λιούις, από την πλευρά του, εξήρε τη ρωσική επιτυχία μετά την κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης και οι Κινέζοι, σύμφωνα με αυτόν, έκαναν «τεράστιες επενδύσεις» και χρησιμοποίησαν αμερικανικές μελέτες που έχουν δημοσιοποιηθεί από το 1940.

«Οι Ρώσοι εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό στον υπερηχητικό τομέα. Ξεκίνησαν την ίδια εποχή που κάναμε … Βλέπουμε ότι ουσιαστικά βασίζονται στην κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης του Ψυχρού Πολέμου. Η Κίνα μπήκε λίγο αργά στο παιχνίδι, αλλά έκανε κάποιες τεράστιες επενδύσεις. Κάναμε την εργασία τους για αυτούς».

Ο Λιούις αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ ερευνούν την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα τις βοηθήσει στον εντοπισμό υπερηχητικών πυραύλων. Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε:

«Σίγουρα δίνουμε έμφαση στην αμυντική πλευρά, εξετάζουμε τρόπους για την ανίχνευση. Η υπηρεσία μας για τη διαστημική ανάπτυξη του χώρου, για παράδειγμα, επικεντρώνεται σε τεχνολογίες που θα μας βοηθούσαν να ανιχνεύσουμε αυτά τα συστήματα».
Μάλιστα, επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν συστήματα αεροπορικής άμυνας, αλλά δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν υπερηχητικά όπλα.

Η αμερικανική διοίκηση ζήτησε τουλάχιστον 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων το επόμενο οικονομικό έτος, αύξηση περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2020.

Με πληροφορίες από: Washington Examiner

onalert

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares