Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Πεκίνο: Συστάσεις για τηλεργασία και αποφυγή συγκεντρώσεων σε εκατομμύρια κατοίκους

Το Πεκίνο προτρέπει εκατομμύρια ανθρώπους να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι εν μέσω της απειλής της επιδημίας COVID-19

Πέντε από τις 16 συνοικίες του Πεκίνου συμβούλεψαν τους κατοίκους να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις. Όσοι πρέπει αναγκαστικά να πάνε στη δουλειά τους θα πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ που έχει γίνει εντός 48 ωρών.

Οι αρχές του Πεκίνου επέκτειναν την οδηγία τηλεργασίας για πολλούς από τους 22 εκατομμύρια κατοίκους σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν μια επίμονη επιδημία COVID-19, ενώ η Σανγκάη ανέπτυξε περισσότερα τεστ και περιορισμούς για να διατηρήσει την κατάσταση «μηδενικού κορονοϊού που κέρδισε σκληρά μετά δύο μήνες lockdown.

Η κινεζική πρωτεύουσα ανέφερε σήμερα (23/5) ότι εντοπίστηκαν 99 νέα κρούσματα στις 22 Μαΐου, από 61 την προηγούμενη ημέρα στον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας που ξέσπασε προ μηνός, προκαλώντας δεκάδες νέες μολύνσεις κάθε μέρα.

Αναλυτές υπολόγισαν την περασμένη εβδομάδα ότι λιγότερο από το 5% των κινεζικών πόλεων ανέφεραν μολύνσεις, χαμηλότερα από το ένα τέταρτο στα τέλη Μαρτίου, σε μια επιδημία COVID-19 που έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στην 2η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Όμως, η επαγρύπνηση και η ανησυχία παραμένουν στα ύψη στη Σαγκάη και την πρωτεύουσα.

Αν και δεν υπήρξαν νέες ανακοινώσεις για κλειστές περιοχές στο Πεκίνο, τα μέτρα σκληραίνουν σε τουλάχιστον πέντε από τις 16 συνοικίες της πόλης. «Η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας της πόλης βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή», ανακοίνωσε η περιοχή Tongzhou του Πεκίνου στο στο WeChat αργά την Κυριακή, ζητώντας από εκατομμύρια κατοίκους να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι αυτή την εβδομάδα. «Ένα βήμα μπροστά και η νίκη είναι ορατή. Ένα βήμα πίσω και οι προηγούμενες προσπάθειες θα πήγαιναν χαμένες» ανέφεραν οι Αρχές.

Το Πεκίνο είχε ήδη περιορίσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, ζήτησε από ορισμένα εμπορικά κέντρα και άλλα καταστήματα και χώρους να κλείσουν ενώ σφράγισε κτήρια όπου εντοπίστηκαν νέα κρούσματα. Σε ένα μεγάλο συγκρότημα κατοικιών που δεν υπόκειται σε εντολές απομόνωσης, έχουν στηθεί ράφια για παραδόσεις στην είσοδο, σύμφωνα με τους κατοίκους, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι υπήρχε προετοιμασία για σκληρότερους ελέγχους στις μετακινήσεις.

Οι περιορισμοί στις κινεζικές μεγαλουπόλεις αφήνουν πίσω τους σημαντικές οικονομικές ζημιές και διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και στο διεθνές εμπόριο. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον» του ιού που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019, έχει αποδειχθεί δύσκολο να νικηθεί ακόμη και με αυστηρά μέτρα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επανέναρξη της κανονικής ζωής αλλού στον κόσμο.

«Έχουμε χτυπηθεί πάρα πολύ», είπε ένας ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου. Το κατάστημα στο Πεκίνο επιτρέπεται να λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το συνηθισμένο 24ωρο. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια της επιδημίας της Ουχάν μπορούσαμε να μείνουμε ανοιχτοί όλη την ώρα».

Στη Σανγκάη, η οποία άνοιξε ξανά, με περισσότερα από 250 δρομολόγια λεωφορείων και ένα μικρό μέρος του εκτεταμένου μετρό της να λειτουργούν την Κυριακή, πολλές πόλεις και περιοχές ανακοίνωσαν περισσότερα τεστ για τις επόμενες ημέρες και ζήτησαν από τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

Ο εμπορικός κόμβος των 25 εκατομμυρίων κατοίκων επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για σύντομες περιόδους κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αλλά γενικά σχεδιάζει να διατηρήσει τους περισσότερους περιορισμούς σε ισχύ αυτόν τον μήνα, πριν από την άρση του lockdown από την 1η Ιουνίου.

 

newsbomb.gr

Shares