Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Συναγερμός στην Κρήτη: Ασθενής μολύνθηκε δύο φορές από τον μύκητα Candida Auris

O ασθενής που παραμένει απομονωμένος στη ΜΕΘ

Ανησυχία επικρατεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά την επανεμφάνιση του μύκητα candida auris και μάλιστα στον ίδιο ασθενή, έναν 70χρονο, στον οποίο αρχικώς το μικρόβιο είχε αντιμετωπιστεί και η πορεία της υγείας εξελισσόταν χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ασθενής που παραμένει απομονωμένος στη ΜΕΘ εμφάνισε συμπτώματα που προβλημάτισαν τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε νέες καλλιέργειες από τις οποίες ταυτοποιήθηκε εκ νέου ο μύκητας στον 70χρονο.

Αμέσως ενημερώθηκε η επιτροπή λοιμώξεων με την οποία το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, ενώ έχουν ληφθεί καλλιέργειες από επιφάνειες και άλλους ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο μύκητας έχει προσβάλει και άλλα άτομα.

Παράλληλα ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Ποιους απειλεί
Ο μύκητας Candida Auris, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στους νοσοκομειακούς χώρους και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ, ξεκαθαρίζει η κ. Μέλλου για να προσθέσει στη συνέχεια ότι όσο πιο ανοσοκατεσταλμένος είναι κάποιος, ή φέρει ξένα σώματα, όπως πχ καθετήρα ή είναι διασωληνωμένος, αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει σοβαρή νόσηση από τον συγκεκριμένο μύκητα.

«Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλή συζήτηση για αυτόν τον μύκητα, είναι ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα παθογόνα που μπορεί να προκύψει μέσα σε μία ΜΕΘ, και να οδηγήσει σε νοσοκομειακή λοίμωξη, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Δεν θα ήθελα να χάσουμε την εικόνα λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα. Όλες οι λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σημαντικές. Σαφώς για όλες, μας ενδιαφέρει να πάρουμε άμεσα μέτρα και σε όλες τα μέτρα είναι τα ίδια, είτε είναι candida, είτε ψευδομονάδα, είτε κάποιο άλλο παθογόνο. Πρέπει να έχουμε πολύ καλή τήρηση των συνθηκών υγιεινής».

 

in.gr

Shares