Τρίτη , 23 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Συναγερμός στην ΕΚΤ λόγω Credit Suisse -Έρευνα για τα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στον ελβετικό κολοσσό

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λόγω της κρίσης που ξέσπασε στην Credit Suisse.

Οι φόβοι για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας έχουν θορυβήσει την ΕΚΤ, που θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση.

Τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ενέτεινε η κατηγορηματική απόρριψη στήριξης της Credit Suisse από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, τη Saudi National Bank, με τον πρόεδρο του ΔΣ της σαουδαραβικής τράπεζας να επικαλείται λόγους ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού.

Απόρριψη που οδήγησε τη μετοχή της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης. «Η απάντηση είναι ένα απόλυτο “όχι”, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ.: αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%)», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα έσπευδε σε βοήθεια της Credit Suisse, εάν εκείνη κατέθετε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

iefimerida

Shares