Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην ΕΕ: Τεράστια αποθήκη φυσικού αερίου κινδυνεύει να μείνει άδεια

Τα… απόνερα της ρήξης Μόσχας-Βερολίνου


Η υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Haidach στην Αυστρία ενδέχεται να μην ξαναγεμιστεί μέχρι την επόμενη περίοδο θέρμανσης λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας για την κατάσχεση της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο ενεργειακά στελέχη στη Βιέννη.

Η εγκατάσταση αποθήκευσης βρίσκεται στην Αυστρία (περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σάλτσμπουργκ) αλλά είναι συνδεδεμένη με το γερμανικό δίκτυο φυσικού αερίου και λαμβάνει ρωσικό αέριο από εκεί. Είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη (η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κεντρική Ευρώπη), ικανή να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων αναγκών της Αυστρίας σε φυσικό αέριο. Ωστόσο, εδώ και καιρό είναι άδεια (μπορούν να αποθηκευτούν περίπου 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Μέρος της εγκατάστασης χρησιμοποιείται από τη θυγατρική της Gazprom, Gazprom Germania. Ωστόσο, η Μόσχα σταμάτησε να της προμηθεύει φυσικό αέριο αφότου το Βερολίνο κατέσχεσε την εταιρεία εν μέσω των κυρώσεων στη Ρωσία που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ένα άλλο τμήμα της αποθήκης χρησιμοποιείται από τη θυγατρική της Gazprom GSA, αλλά είναι άδειο εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Το Haidach είναι στρατηγικά σημαντικό τόσο για τη Γερμανία, η οποία αποθηκεύει φυσικό αέριο εκεί, όσο και για την Αυστρία, επειδή η Γερμανία αντλεί μέρος του φυσικού αερίου, από την περιοχή στις αυστριακές περιοχές του Τιρόλο και του Βόραλμπεργκ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Gazprom να ξαναγεμίσει την αποθήκη, χαρακτηρίζοντάς την στρατηγικά σημαντική και προειδοποιώντας ότι η Αυστρία μπορεί να την εθνικοποιήσει.

Σήμερα, ο Νεχάμερ επανέλαβε την κλήση του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Προειδοποίησε ότι η Gazprom θα χάσει αυτήν την εγκατάσταση αποθήκευσης εάν δεν την γεμίσει και θα μεταφερθεί σε άλλους παρόχους φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Βιέννη ήταν απασχολημένη με την εύρεση τρόπων για να ξαναγεμίσει το χώρο αποθήκευσης. Αλλά για να το κάνει αυτό χωρίς τη Γερμανία, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να συνδέσει το Haidach με το αυστριακό δίκτυο φυσικού αερίου, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση.

«Από τεχνικής άποψης, θα πρέπει να κατασκευαστεί μια σύνδεση μεταξύ της εγκατάστασης αποθήκευσης και του αγωγού Penta West», ανέφερε η αυστριακή εταιρεία Gas Connect.

Ο Penta West, που είναι ο πλησιέστερος αυστριακός αγωγός φυσικού αερίου στην τοποθεσία, θα μπορούσε να επεκταθεί για να συνδέσει το Haidach με το υπόλοιπο δίκτυο φυσικού αερίου της Αυστρίας μήκους 900 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η δημιουργία της σύνδεσης μεταξύ του δικτύου και της αποθήκης θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας, είπε πηγή στο Bloomberg, ενώ η χωρητικότητα του αγωγού είναι ήδη πλήρως δεσμευμένη από εμπόρους που αντλούν φυσικό αέριο σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Αυστρία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και έχει επανειλημμένα πει ότι η απώλεια των προμηθειών θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

in.gr

Shares