Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Προσάρτηση των κατεχομένων εξετάζει η Τουρκία…

Σενάρια που προκαλούν ανησυχία. Προσάρτηση των κατεχομένων εξετάζει η Τουρκία. Άλλο ένα γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ.Άκρως ανησυχητικά σενάρια φαίνεται πως επεξεργάζεται η Τουρκία για την Κύπρο, που μπορούν να ανάψουν για τα καλά το «φιτίλι» στην περιοχή.

Τούρκοι σύμβουλοι του Ερντογάν επεξεργάζονται σενάρια προσάρτησης των κατεχόμενων, τα οποία μάλιστα εισηγούνται στον «Σουλτάνο».

Σύμφωνα με την RealNews, οι επεξεργασίες αυτές διαρρέονται στην δημοσιότητα προκειμένου να υποχρεώσουν την Ε.Ε και την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις για το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από την σύμμαχο Ρωσία δημιουργεί… ορέξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σενάρια αυτά εξετάζονται ως ύστατη λύση από τον Ερντογάν σε περίπτωση που αποτύχουν οι ακολουθούμενοι σχεδιασμοί για τους υδρογονάνθρακες.

Περίπου κάτι τέτοιο εξάλλου επιχειρούν και στην Βόρεια Συρία μιας και δεν έχουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν από την Αφρίν, παρά το πολιτικό και διπλωματικό κόστος.

Στέλνουν και δεύτερο γεωτρύπανο

Πάντως όπως όλα δείχνουν οι Τούρκοι ακόμα δεν βιάζονται. Το γεωτρύπανο «Πορθητής» θα παραμείνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, , με σχεδιασμό να κινηθεί προς τα βορειοδυτικά οικόπεδα (5,6 και 7), και σε κάποιο αυτά να πραγματοποιήσει γεώτρηση.

Αυτό θα το πραγματοποιήσει είτε ως απάντηση σε ανακοινώσεις για το οικόπεδο, είτε θα γίνει μετά από πρόσκληση που θα απευθύνει η κυβέρνηση του ψευδοκράτους.

Τον Ιούνιο η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή και το γεωτρύπανο Yavuz, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τα τρία στάδια της στρατηγικής

Όπως σημειώνει στην RealNews και ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Σάββας Καλεντερίδης, η στρατηγική της Τουρκίας έχει τρία στάδια.

Το πρώτο είναι η παρουσία επί μήνες στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, δυτικά της Πάφου, των πλωτών της γεωτρύπανων και η πραγματοποίηση γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αν δεν πετύχουν το στόχο τους, που είναι η πρόσκληση στο τραπέζι της μοιρασιάς, θα κλιμακώσουν στο επόμενο επίπεδο που είναι η πραγματοποίηση γεώτρησης σε αδειοδοτημένο τεμάχιο, πιθανόν το 6.

Αν και πάλι δεν πετύχουν το στόχο τους, το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης είναι η προσάρτηση των κατεχομένων, για να καταστεί με τον τρόπο αυτό η υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους de facto τουρκική, πάντα με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο κ. Καλεντερίδης σημειώνει χαρακτηριστικά πως πρέπει «σε Λευκωσία και Αθήνα να είμαστε έτοιμοι για όλα».

newsit
Shares