Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός για την «ανάσα του δράκου»: Επικίνδυνο παιδικό σνακ με υγρό άζωτο

«Για μερικούς εφήβους, η εμπειρία [των] επικίνδυνων πραγμάτων [γεννά] περισσότερο ενθουσιασμό. [είναι] πρόθυμοι να το δοκιμάσουν. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο πράγμα», είπε.

Ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας προειδοποιεί για τους κινδύνους ενός σνακ που πωλείται στο δρόμο, μετά από εγκαύματα στομάχου και τροφικές δηλητηριάσεις σε παιδιά. Το δημοφιλές chiki ngebul, μια καραμέλα γεμάτη με υγρό άζωτο κάνει θραύση στο Tik Tok

Περισσότερα από 20 παιδιά έχουν τραυματιστεί στην Ινδονησία, συμμετέχοντας σε μια τάση στο TikTok στην οποία κινηματογραφούνται να καταβροχθίζουν ένα σνακ του δρόμου με υγρό άζωτο γνωστό ως «ανάσα του δράκου».

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τη χρήση υγρού αζώτου σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και κάλεσε για μεγαλύτερη επαγρύπνηση αφού κάποια παιδιά υπέστησαν εγκαύματα στο στομάχι και τροφική δηλητηρίαση ενώ έτρωγαν chiki ngebul ή chikibulis – μια ποικιλία από καραμέλες ουράνιου τόξου επικαλυμμένα σε σύννεφο υγρού αζώτου.

Το υγρό άζωτο κάνει το σνακ να φαίνεται οτι…καπνίζει όταν καταναλώνεται, αλλά εάν καταναλωθεί πριν εξατμιστεί το υγρό άζωτο, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει εντερικά εγκαύματα και διατρήσεις και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, είπε ο Δρ Ντίκι Μπούντιμαν, Ινδονήσιος γιατρός και ερευνητής παγκόσμιας ασφάλειας υγείας στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ.

Τα δερματικά εγκαύματα και οι σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες είναι άλλοι πιθανοί κίνδυνοι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας, Μάξι Ρέιν Ροντονούου. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά το υπουργείο είπε ότι περίπου 25 παιδιά έχουν επηρεαστεί, με δύο από αυτά να νοσηλεύονται. Ο Μπούντιμαν είπε ότι ο αριθμός των παιδιών που επηρεάστηκαν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις τοπικές υπηρεσίες υγείας να επιβλέπουν τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν υγρό άζωτο, ενημερώνοντάς τους παράλληλα για το πώς οι καταναλωτές μπορούν να το απολαύσουν με ασφάλεια. Τα «κινητά καταστήματα τροφίμων» καλούνται να μην πουλάνε καθόλου τέτοια σνακ. Ζήτησε επίσης από τα σχολεία να εκπαιδεύσουν τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους.

Στο TikTok, δεκάδες βίντεο, με τη συνοδεία χορευτικής μουσικής, δείχνουν έφηβους και μικρά παιδιά με σύννεφα καπνού να βγαίνουν από το στόμα τους καθώς καταβροχθίζουν το chiki ngebul. Σε ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 60.000 προβολές, φαίνεται ένα μικρό παιδί να φουσκώνει τον καπνό μέσα από την τρύπα στο γλυκό. Αν και το σνακ υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και το υγρό άζωτο χρησιμοποιείται συνήθως στα τρόφιμα, αυτά τα σνακ είναι πλέον ευκολότερα προσβάσιμα από ό,τι ήταν ιστορικά, λένε οι ειδικοί

«Ίσως τώρα μειώθηκε [η τιμή] και όχι μόνο είναι πιο εύκολη η πρόσβαση, αλλά και ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν αυτό το υγρό άζωτο αυξάνεται επίσης», εξηγει ο δρ Μπούντιμαν. Συχνά πωλούνται από πλανόδιους πωλητές και πολλοί έμποροι τροφίμων δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά το υγρό άζωτο, ενώ τα παιδιά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους του, είπε.

newsbomb.gr

Shares