Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Συναγερμός από το ρεκόρ νοσηλειών σε ΜΕΘ Παίδων-Εμφανής η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού

Οι νοσηλείες παιδιών, ακόμα και βρεφών, αυξήθηκαν ξανά, με τον υψηλό αριθμό εισαγωγών σε ΜΕΘ να προκαλεί ανησυχία…

Μετά από μια περίοδο 20 με 30 ημερών που καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση, οι νοσηλείες παιδιών επανήλθαν στα ύψη με πληρότητα να καταγράφεται και στις παιδιατρικές Μονάδες Εντατικής (ΜΕΘ), καθώς τα 39 παιδιά που νοσηλεύονται συνολικά -σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής 24/2/23- αποτελούν ρεκόρ για όλο τον φετινό χειμώνα.

Όπως αποδεικνύουν στοιχεία που δημοσιοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχει πληρότητα στις Εντατικές Παιδιών της Βόρειας Ελλάδας. Γεμάτες είναι, δηλαδή, και οι 8 κλίνες Εντατικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το μοναδικό που διαθέτει ΜΕΘ Παίδων.

Οι αυξημένες προσελεύσεις παιδιών με επιπλοκές από τις εποχικές ιώσεις στις τελευταίες εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ωρών αναμονής και την ταλαιπωρία γονιών και παιδιών.

Η ΠΟΕΔΗΝ εντοπίζει το πρόβλημα στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

“Αυτό που παρατηρούν οι συνάδελφοι είναι ότι αυξήθηκαν τις τελευταίες εφημερίες τα βαριά περιστατικά που προσέρχονται στα επείγοντα. Ακόμη και βρεφών. Αυτό φαίνεται και από τις νοσηλείες στις ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ που οι κλίνες είναι ελάχιστες διαχρονικά. Πολύ λιγότερες των αναγκών”, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη βόρεια Ελλάδα σε λειτουργία βρίσκονται μόνο 8 κλίνες Εντατικής παιδιών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι γεμάτες και οι 8 με αποτέλεσμα τα επιπλέον περιστατικά να διακομίζονται προς τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της ΑΤΤΙΚΗΣ.

Οι γονείς και οι μικροί ασθενείς υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία. “Σήμερα η κατάσταση δεν είναι καλή στις ΜΕΘ Παίδων. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η γρίπη και άλλες ιώσεις προκαλούν πιο σοβαρά προβλήματα στα παιδιά από ότι ο κορονοϊός. Το πρωί της Παρασκευής νοσηλεύονταν τα περισσότερα παιδιά από όλο τον χειμώνα”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Και περιγράφει τη συνολική κατάσταση σήμερα: “Προχθές ένα παιδάκι 6 μηνών διασωληνώθηκε στο Καραμανδάνειο της Πάτρας και μεταφέρθηκε στο διπλανό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Σήμερα δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ για παιδιά, όχι μόνο στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Κρήτη”.

Στην Αττική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 9 κλίνες κενές ΜΕΘ για non Covid-19 περιστατικά και 5 κλίνες ΜΕΘ για covid-19 περιστατικά. Επίσης 2 κενές κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν στο Ρίο.

Αναλυτικά όλες οι ΜΕΘ Παίδων και η πληρότητα τους
Η εικόνα στις Παιδιατρικές Εντατικές ΜΕΘ σήμερα σε όλη τη χώρα, είναι η εξής:

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Νοσηλεύονται 8 παιδιά, στις 8 κλίνες
ΠΑΓΝΗ Κρήτης: Νοσηλεύονται 6 παιδιά, σε 6 κλίνες
Πανεπιστημιακό Πάτρας: Νοσηλεύονται 4 παιδιά, σε 6 κλίνες
Παίδων “Αγία Σοφία”: Νοσηλεύονται 7 παιδιά, σε 10 κλίνες
Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”: Νοσηλεύονται 7 παιδιά, σε 8 κλίνες (διαθέτει ακόμη 5 επιπλέον κλίνες COVID, χωρίς νοσηλείες παιδιών)
Παίδων Πεντέλης: Νοσηλεύονται 3 παιδιά, σε 6 κλίνες
Παιδιατρική “Αττικόν”: Νοσηλεύονται 4 παιδιά σε 6 κλίνες

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση του συστήματος Υγείας στις Παιδιατρικές Νοσηλείες στην Περιφέρεια. Να ενισχυθούν δηλαδή τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία με Εντατικές Παίδων.

“Σημαντική ανάσα θα προσφέρει η λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, που τώρα κατασκευάζεται. Επιτακτική ανάγκη υπάρχει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει άμεσα το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης”, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

 

Shares