Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Συναγερμός από έκρηξη ηφαιστείου σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό

Ηφαιστειακή έκρηξη στο Όρος Άσο της Ιαπωνίας - Αυξήθηκε το επίπεδο  συναγερμού

 

Ανησυχία στην Ιαπωνία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άσο με την ηφαιστειακή τέφρα να εκτοξεύεται σε ύψος 3.500 μέτρων


Το ηφαίστειo στο Όρος Άσο στο μεγάλο νησί Κιούσου της Ιαπωνίας, εισήλθε σήμερα, Τρίτη, σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας, ενημέρωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι εκτοξεύθηκε ηφαιστειακή τέφρα σε ύψος 3.500 μέτρων. Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 11:43 (05:43 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές από την έκρηξη του ηφαιστείου στο Όρος Άσο που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ιαπωνία

Ωστόσο η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη βαθμίδα τρία –από τις πέντε της κλίμακας– απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να μην πλησιάζουν το βουνό. Προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν βράχια και πυροκλαστικές ροές σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από τον κρατήρα Νακαντάκε.

https://youtu.be/0KT7kc2Q0IM

Η πτώση ηφαιστειακής τέφρας από το Όρος Άσο, που φθάνει τα 1.592 μέτρα, στον νομό Κουμαμότο, αναμένεται να συνεχιστεί ως τουλάχιστον το απόγευμα, σημείωσε η υπηρεσία.

Το 2019, σημειώθηκε επίσης – μικρή – ηφαιστειακή έκρηξη στο Όρος Άσο ενω τον Σεπτέμβριο του 2014, έκρηξη ηφαιστείου στο Όρος Οντάκε στοίχισε τη ζωή σε 63 ανθρώπους. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη τραγωδία που οφειλόταν σε ηφαιστειακή έκρηξη στην Ιαπωνία τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares