Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Συμβαίνουν στην “πολυπολιτισμική” Γαλλία

Από τις εικόνες που σπάνια δείχνουν τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης…Επίκεντρο το Παρίσι, ωστόσο, τέτοια περιστατικά έχουν εκδηλωθεί και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας…

Κατά τη διάρκεια των μεγάλων συγκεντρώσεων πολιτών, τις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία και τα εκτεταμένα επεισόδια για τον νέο νόμο περί δημόσιας ασφάλειας που προωθεί η κυβέρνηση, η γαλλική πρωτεύουσα έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων μεταναστών, η καθεμία από τις οποίες υποστηρίζει τα συμφέροντα της χώρας από την οποία προέρχεται αλλά και τον έλεγχο διαφόρων μορφών λαθρεμπορίου. Το συμβάν έλαβε χώρα στην Πλατεία Δημοκρατίας, μια από τις κεντρικότερες του Παρισιού. Το tweet του σαστισμένου Γάλλου πολίτη τα λέει όλα:

“Μετά τους Τούρκους να καταδιώκουν τους Αρμένιους, τους Τσετσένους εναντίον των μεταναστών από το Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική), τον ανταρτοπόλεμο μεταξύ φυλών από το Κονγκό, τις εξεγέρεσεις υπέρ των Παλαιστινίων… Η “πολυπολιτισμική” Γαλλία με την πλούσια διαφορετικότητα έχει την τιμή να σας αναγγείλλει την έναρξη εχθροπραξιών ανάμεσα σε Μαροκινούς και κατοίκους της “Δυτικής Σαχάρας.””

https://twitter.com/i/status/1333058159041269762

(σ.σ. Η Δημοκρατία της Σαχάρας είναι μη αναγνωρισμένη διεθνώς χώρα. Η ανεξαρτησία της ανακηρύχθηκε μονομερώς το 1976.  Αποτελεί την πρώην ισπανική αποικία της Ισπανικής Σαχάρας. Το 1991 ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα φωσφόρου κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο, με αποτέλεσμα το τελευταίο να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας,  το δυτικό τμήμα, που το κατέχει ως σήμερα. Μέχρι τώρα δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματα του νομικού καθεστώτος και της κυριαρχίας της χώρας. Το έδαφος διεκδικείται από το Μαρόκο και το Μέτωπο Πολισάριο, τα μέλη του οποίου επίσημα το 1976 σχημάτισαν κυβέρνηση σε εξορία, την Κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας. Από το 1991 ισχύει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής.)

Του ειδικού συνεργάτη

Shares