Παρασκευή , 5 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ! Δίνουμε ΑΟΖ στους ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ;.. (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Πολύς λόγος έχει γίνει για το άρθρο 13 της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για τα Σκόπια και την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Πέρα από τα ζητήματα της γλώσσας και ταυτότητας που εκχωρούμε φαίνεται πως υπάρχει κι ένα ζήτημα για την θάλασσά μας το οποίο πρέπει να αναλυθεί.

Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Κ. Βελόπουλος έθιξε το θέμα.

Το Άρθρο 13 της συμφωνίας αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος, τα Σκόπια, είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ιδού τι προβλέπει η σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ (1982) για το Δίκαιο της Θάλασσας στο συγκεκριμένο άρθρο 69 για τα δικαιώματα των «περίκλειστων» κρατών, δηλαδή των κρατών άνευ ακτών.

Άρθρο 69 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δικαίωμα κρατών άνευ ακτών.

1. Τα κράτη άνευ ακτών (Βόρεια Μακεδονία) έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν, σε ισότιμη βάση, στην εκμετάλλευση προσήκοντος μέρους του πλεονάσματος των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των παράκτιων κρατών της ιδίας υποπεριοχής ή περιοχής (Ελλάδα), λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οικονομικές και γεωγραφικές συνθήκες όλων των ενδιαφερομένων κρατών και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και των άρθρων 61 και 62.

2. Οι όροι και οι τρόποι της συμμετοχής αυτής καθορίζονται από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέσω διμερών ( Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ), υποπεριφερειακών ή περιφερειακών συμφωνιών λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων:

α) την ανάγκη αποφυγής συνεπειών επιβλαβών για τις αλιευτικές κοινότητες ή τις ιχθυοβιομηχανίες του παράκτιου κράτους (Ελλάδα) .

β) την έκταση κατά την οποία το άνευ ακτών κράτος (Βόρεια Μακεδονία) , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου συμμετέχει ή έχει το δικαίωμα να συμμετέχει, σύμφωνα με υφιστάμενες διμερείς υποπεριφερειακές ή περιφερειακές συμφωνίες, στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών άλλων παράκτιων κρατών (Ελλάδα).

γ) την έκταση κατά την οποία άλλα κράτη άνευ ακτών συμμετέχουν ήδη στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του παράκτιου κράτους (Ελλάδα) και την συνακόλουθη ανάγκη αποφυγής συγκεκριμένης επιβάρυνσης ενός οποιουδήποτε παράκτιου κράτους ή μέρους αυτού.

δ) τις ανάγκες διατροφής των πληθυσμών των αντίστοιχων κρατών («Βόρεια Μακεδονία» και Ελλάδα) .

3. Όταν η αλιευτική ικανότητα του παράκτιου κράτους (Ελλάδα) φθάσει σε σημείο που να του επιτρέπει να αλιεύει ολόκληρο τον επιτρεπτό όγκο αλιεύματος των ζωντανών πόρων στην αποκλειστική οικονομική του ζώνη, το παράκτιο κράτος και άλλα ενδιαφερόμενα κράτη συνεργάζονται στην διαμόρφωση δίκαιων διευθετήσεων σε διμερή, υποπεριφερειακή ή περιφερειακή βάση προκειμένου να επιτρέψουν την συμμετοχή αναπτυσσομένων κρατών άνευ ακτών («Βόρεια Μακεδονία«) της ιδίας υποπεριοχής ή περιοχής στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των παράκτιων κρατών της υποπεριοχής ή περιοχής, όπως κρίνεται σκόπιμο, από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, και υπό όρους ικανοποιητικούς για όλα τα μέρη. Κατά την εφαρμογή της παρούσας διάταξης λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

4. Τα ανεπτυγμένα κράτη άνευ ακτών («Βόρεια Μακεδονία») έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην εκμετάλλευση των ζώντων πόρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, μόνον στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των ανεπτυγμένων παράκτιων κρατών (Ελλάδα) της ιδίας υποπεριοχής ή περιοχής, με λαμβάνοντας υπόψη την έκταση κατά την οποία το παράκτιο κράτος, κατά την παραχώρηση σε άλλα κράτη πρόσβασης στους φυσικούς πόρους της αποκλειστικής οικονομικής του ζώνης, έχει λάβει υπόψη του την ανάγκη περιορισμού στο ελάχιστο των επιζήμιων συνεπειών στις αλιευτικές κοινότητες και την οικονομική αποδιάρθρωση κρατών των οποίων οι υπήκοοι αλιεύουν κατά συνήθεια στη ζώνη.

5. Οι παραπάνω διατάξεις δεν θίγουν τις διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν σε υποπεριοχές ή περιοχές όπου τα παράκτια κράτη (Ελλάδα) δύνανται να παραχωρήσουν σε κράτη άνευ ακτών («Βόρεια Μακεδονία») της ίδιας υπο-περιοχής ή περιοχής ίσα ή προνομιακά δικαιώματα για την εκμετάλλευση των ζώντων πόρων στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.
Αξίζει να τονιστεί πως παρεμφερή πρόβλεψη είχε και η ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Δείτε το κείμενο του 1995 και το τωρινό δίπλα δίπλα.


Είναι σαφές πως η Ελλάδα έχει υποχρέωση να δώσει πρόσβαση στα Σκόπια, στη θάλασσά μας για λόγους αλιείας. Σαφές και συμφωνημένο (δεν κρίνουμε αν σωστά ή λάθος το συμφωνήσαμε).

Εκφράζουμε όμως την εξής απορία.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η διάνοιξη του Αξιού ποταμού (θα πάψουν να είναι περίκλειστο κράτος) θα έχει νομικό έρεισμα το κράτος των Σκοπίων για ‘δημιουργία’ δικής του ΑΟΖ στο Αιγαίο; Δείτε παλαιότερη αρθρογραφία μας καθώς και του Κ. Βελόπουλου ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Tίθεται ζήτημα μελλοντικών προβλημάτων από μία τέτοια εξέλιξη;


Όπως βλέπετε την ίδια απορία είχε εκφράσει και ο κος Κουίκ από βήματος Βουλής στις 14-9-2014, βέβαια τότε ήταν στην αντιπολίτευση.

Και ο Γ. Μανιάτης στη Βουλή εχθές.

Για να μην σας κουράσουμε παραπάνω.
Το ζήτημα είναι εθνικό και νομικό. Δεν υποστηρίζουμε πως αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει ΑΟΖ και τον πλούτο του υποθαλάσσιου χώρου μας. Υποστηρίζουμε πως πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του Αξιού ποταμού καθώς δύναται να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον. Πρέπει οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης να δουν μήπως ανοίγουμε Κερκόπορτα για το μέλλον.  Υποστηρίζουμε πως δύναται αυτή τη στιγμή να ‘πυροβολούμε τα πόδια μας”.

Εφιστούμε την προσοχή για το ενδεχόμενο.

Στην τελική αν δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ας βγει η κυβέρνηση να το πει.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares