Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Οι πρώτες εκτιμήσεις -Τι γίνεται με το Καστελόριζο;…

Εν μέσω των κυβερνητικών δηλώσεων για πιθανές διερευνητικές συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας και μέσα στο Αύγουστο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στην Αίγυπτο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση της Αθήνας  αποκτάει ένα ισχυρό έρεισμα απέναντι στις τουρκικές  παράνομες διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες επιδιώκει να εφαρμόζει βάσει του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Η Αίγυπτος ενδεχομένως να μην επιθυμεί να εμπλακεί στην ελληνό -τουρκική διένεξη και να πρότεινε τη χάραξη μιας ΑΟΖ με την Ελλάδα, μέσα στην οποία το Καστελόριζο, θα έχει μειωμένη επήρεια ή δεν θα συμπεριλαμβάνεται, ώστε να μην προκαλέσει την ασύμετρη αντίδραση της Τουρκίας, που είναι σίγουρο ότι θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας σε Αιγαίο και έναντι της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι το  Δίκαιο της Θάλασσας ορίζει πλήρη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε κατοικημένα νησιά με οικονομική ζώνη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η θαλάσσια οριοθέτηση συνόρων Ελλάδας – Αιγύπτου είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μερική οριοθέτηση.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα ασαφές κλίμα, καθώς τα τουρκικά δημοσιεύματα προπαγανδίζουν διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα και κάποια υιοθετούνται και από τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι είμαστε έτοιμοι και για διερευνητικές συνομιλίες μέσα στο Αύγουστο, ενδεχομένως να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επικοινωνιακής στρατηγικής για να προετοιμαστεί  η ελληνική κοινή γνώμη για συνομιλίες με την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση ας μην πέσει στην παγίδα της “τουρκικής προπαγάνδας”που προωθείται μέσω ΜΜΕ και δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, με στόχο τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα,  βάσει ατζέντας που θα καθοριστεί από  την Άγκυρα.

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ έχει, άλλωστε δηλώσει ότι στις άμεσες προτεραιότητες της είναι και η επίλυση των ελληνό -τουρκικών διαφορών. Η κρίση που ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε στο Αιγαίο με  το Oruc Reis είχε στόχο να αναδείξει ότι η Τουρκία κινείται πλέον βάσει του παράνομου τουρκό -λιβυκού μνημονίου για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που έχει επιδοθεί σε ένα διεθνές διπλωματικό μαραθώνιο, φαίνεται να επιτυγχάνει μια νίκη με την υπογραφή της ΑΟΖ Αιγύπτου – Ελλάδας.

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της επίσημης συμφωνίας θα αποδείξει αν και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τους πραγματικούς της στόχους.

Shares