Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Στις 36 οι σοροί που δεν έχουν ταυτοποιηθεί – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας έξω από το νοσοκομείο

Στιγμές που αδυνατεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους και που πιστοποιούν το μέγεθος της τραγωδίας εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες. Σκηνές αρχαίας τραγωδίας καταγράφονται έξω από το νοσοκομείο, με τις επόμενες ώρες να αναμένονται ιδιαίτερα δραματικές λόγω του ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία αναγνώρισης νεκρών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, οι αταυτοποίητες σοροί φτάνουν στις 36, ενώ έρχονται διαρκώς σακούλες με νεκρούς.

Έξω απο το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, δεκάδες γονείς και συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Άνθρωποι του νοσοκομείου βγαίνουν στον προαύλιο χώρο φωνάζοντας ονόματα, κάτι που απο μόνο του προκαλεί ανατριχίλα. Οποίος γονέας ή συγγενής ακούσει το όνομα του δικού του ανθρώπου, τον ενημερώνουν σε ποιο νοσοκομείο τον έχουν παει. Υπάρχουν ομως και εκείνοι που δεν ακούνε να φωναζουν το δικό τους παιδι και μπαίνουν στην άχαρη διαδικασία να δώσουν όσα στοιχεία μπορεί να φανούν χρήσιμα, όπως το χρωμα μαλλιών αλλα και το είδος των ρούχων και παπουτσιών που ενδέχεται να φορούσε στο μοιραίο δρομολόγιο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ενημερώνονται και συντονίζουν τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων και ενημέρωσης των συγγενών τους. Από την Αθήνα έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο το ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για την ταυτοποίηση θυμάτων μέσω DNA η οποία είχε συσταθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι και είχε υλοποιήσει την ταυτοποίηση των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, όπως και ψυχολόγοι της Ελληνικής Ασττυνομία

 

Στους 66 ανέρχονται οι τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με έξι από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες Αρχές. Με τον τραγικό απολογισμό της σύγκρουσης τρένων να έχει φτάσει σύμφωα με την Πυροσβεστική τους 36 νεκρούς, αγωνία επικρατεί για την κατάσταση των επιβατών των δύο μοιραίων αμαξοστοιχιών που έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, άλλοι με ελαφριά και άλλοι με βαριά τραύματα.

Το σύνολο των νεκρών επιβατών από την μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται ακόμη στο σημείο και δυστυχώς ακόμη ανασύρονται νεκροί άνθρωποι. Συγγενείς και φίλοι των τραυματιών αλλά και των αγνοουμένων έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα επείγοντα του ΓΝΛ περιμένοντας κάποιο νέο. Έχει ξεκινήσει η μακάβρια διαδικασία της αναγνώρισης των νεκρών. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Οι άνθρωποι επικοινωνούν με τα κινητά τους και μεταφέρουν τα δυσάρεστα νέα κλαίγοντας με λυγμούς.

Δείτε βίντεο:

 

Στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύονται έξι άτομα, ηλικίας από 21-16 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 25χρονο, έναν 26χρονο, μια 23χρονη, μια 26χρονη και μια νεαρή γυναίκα χωρίς επιβεβαιωμένα στοιχεία.

«Δύσκολη η αναγνώριση, 7 σοροί είναι απανθρακωμένοι και διαμελισμένοι», λέει η ιατροδικαστής Λεονταρή

Η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας μαζί με τους ιατροδικαστές Χρήστο Κραβαρίτη και Χρυσαυγή Κιούση βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη» αναφέρει η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών.

Τόνισε, επίσης, πως γίνεται το «ανθρωπίνως δυνατόν» από την ιατροδικαστική υπηρεσία, εκτιμώντας πως ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το νοσοκομείο, τον διοικητή και τον υπουργό Υγείας που βρίσκεται εδώ και με την αστυνομία που έχει επωμιστεί μαζί με εμάς το τραγικό έργο της ταυτοποίησης και της αναγνώρισης των σορών. Είναι ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο γιατί οι σοροί βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, θα κρατήσει πάρα πολλές ώρες, ίσως και μέχρι το απόγευμα, συνεχίζουν δυστυχώς να έρχονται σοροί. Αφού τελειώσει για μας αυτό το επίπονο για μας και τις οικογένειες στάδιο μετά θα ξεκινήσουμε το έργο των νεκροτομών, νεκροψιών και την απόδοση των σορών».

Όπως είπε η κυρία Λεονταρή το έργο της αναγνώρισης είναι πολύ δύσκολο καθώς οι σοροί βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση καθώς επτά σοροί είναι απανθρακωμένοι και διαμελισμένοι.

«Είναι τρομερό» όπως είπε γιατί της θυμίζει το φοβερό δυστύχημα των Τεμπών. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγαλύτερη μαζικότητα, μια μαζική καταστροφή που η Ελλάδα δεν έχει δει εκτός από το Ήλιος και το Γιάκοβλεφ».

Στη συνέχεια τόνισε πως σε αυτό το στάδιο αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ταυτοποίηση και η αναγνώριση των θυμάτων. «Το τραγικό κομμάτι είναι όταν οι οικογένειες θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις σορούς».

Όσον αφορά τις ηλικίες των θυμάτων είπε πως δεν υπάρχει μικρό παιδί ενώ διαβεβαίωσε πως οι περισσότεροι είναι νεαρής ηλικίας και φοιτητές. Σε άλλο σημείο είπε πως θα αργήσει η διαδικασία της αναγνώρισης καθώς θα είναι πολύωρη και σε κάποιους θα χρειαστεί να γίνει με εξέταση dna.

 

Στο έργο των ιατροδικαστών λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης έρχεται να συνδράμει και ο ιατροδικαστής υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης.

 

 

Πατέρας σε απόγνωση στη Λάρισα: Μας ζητούν αναγνώριση από ρούχα, τατουάζ

Πατέρας του οποίου ο 26χρονος γιος αγνοείται μετά την τραγωδία στα Τέμπη με την σύγκρουση των τρένων, βρίσκεται σε απόγνωση έξω από το ΓΝΛ.

«Αγνοείται ο άνθρωπός μου μαζί με τον φίλο του. Είχαν πάει να δουν τις κοπέλες τους. Να το χαίρονται το τρενάκι του τρόμου. Οι αστυνομικοί μας ρωτούν τι ρούχα φορούσαν αν είχαν τατουάζ ή φορούσαν σκουλαρίκια για να γίνει η αναγνώριση. Δεν ξέρουμε τίποτα, δεν ξέρουμε που είναι οι άνθρωποί μας. Να πληρώσουν όλοι υπεύθυνοι γι’αυτό το ελληνικό χάλι. 2023 και τρακάρουν τρένα και μάλιστα σε διπλή γραμμή». Ο εικοσιεξάχρονος γιος του ταξίδευε με το φίλο του από την Αθήνα προς την Θεσσαλονίκη.

Συγγενής: Να το χαίρονται το τρενάκι του τρόμου – Μαζί ζητούν αναγνώριση από ρούχα, τατουάζ

Με φορτηγό ξεφορτώνουν κρεβάτια νεκροψίας έξω από το Γενικό Νοσoκομείο

Ανατριχιαστικό το σκηνικό έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με το onlarissa.gr, με φορτηγό ξεφορτώνουν κρεβάτια νεκροψίας προκειμένου να εκτελεστεί η ιατροδικαστική εξέταση, καθώς καταφθάνουν διαρκώς σοροί από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στο ΓΝΛ έσπευσε και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο οποίος μετέβη στον χώρο του νεκροτομείου.

Πόσοι νοσηλεύονται και πού

Το ΕΚΑΒ κινητοποίησε 40 ασθενοφόρα από Θεσσαλονίκη, Λάρισσα, Κατερίνη, Κοζάνη, Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βολο και 2 οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) Θεσσαλονίκης, για τη μεταφορά των τραυματιών μετά το τραγικό δυστύχημα.

Το Πανεπιστημιακό της Λάρισας εφημέρευε και άνοιξε το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας. Το νοσοκομείο Κατερίνης εφημέρευε. Μόνο η μονάδα εγκαυμάτων του Παπανικολάου μπήκε σε ετοιμότητα. Τα ΑΧΕΠΑ και Γεννηματάς Θεσσαλονίκης εφημέρευαν κανονικά. Επιπλέον με εντολή του Υπουργού Υγείας οι μονάδες εγκαυμάτων του Λεκανοπεδίου τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα. Με εντολή Μαξίμου ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ μετέβησαν στο σημείο του συμβάντος.

Ειδικότερα, στις 06.25 το πρωί της Τετάρτης η εικόνα στα νοσοκομεία ήταν η εξής:

Πανεπιστημιακό Λάρισας
55 προσελεύσεις 29 εισαγωγές
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
34 προσελεύσεις 19 εισαγωγές
Γεννηματάς Θεσσαλονίκης
37 προσελεύσεις 4 εισαγωγές
ΑΧΕΠΑ
32 προσελεύσεις 13 εισαγωγές
Κατερίνη
8 προσελεύσεις 2 εισαγωγές
ΣΥΝΟΛΑ
166 προσελεύσεις 67 εισαγωγές

Οι απεγκλωβισμοί στο σημείο της πολυνεκρης σύγκρουσης συνεχίζονται και τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να αλλάξουν.

Πλεύρης: Η περίθαλψη των τραυματιών και η στήριξη όσων έχασαν τους ανθρώπους τους προτεραιότητά μας

Η περίθαλψη όσων έχουν τραυματιστεί και η στήριξη όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι αυτό που προέχει αυτή την ώρα για το υπουργείο Υγείας, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Υγειάς Θάνου Πλεύρη έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

 

 

Συντετριμμένος ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τραγωδία επισημαίνοντας πως «οι τραυματίες στα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε καλή κατάσταση. Εχουμε 32 νεκρούς. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς».

Όπως ενημέρωσε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης για τους τραυματίες και η ταυτοποίηση των νεκρών. «Διαθέτουμε ψυχολόγους να στηρίξουμε τους συγγενείς. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς και συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση, παρά τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, ώστε οι περισσότεροι να βρουν τον άνθρωπο τους. Κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς».

Μίνα Γκάγκα – «Είναι τρομερό αυτό που συνέβη, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους τραυματίες»

Το πρωί της Τετάρτης μετέβη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραυματιών από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Κατά την έξοδό της σημείωσε σε δηλώσεις της πως «Είναι τρομερό το ατύχημα που συνέβη. Λυπάμαι πάρα πολύ για όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν, για τους γονείς των παιδιών, πραγματικά νομίζω δεν το χωράει ο νους μας. Εδώ οι ασθενείς που έχουν έρθει ήταν περισσότεροι από 30 και έχουν μείνει 14. Οι πιο πολλοί για παρακολούθηση, 1-2 είναι λίγο πιο σοβαρά. Θα δούμε λίγο όλους τους ανθρώπους που είναι τραυματισμένοι και ελπίζω να πάνε όλα καλά… Τα νοσοκομεία ήταν επί ποδός, ήρθε όλο το προσωπικό πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε όλα τα νοσοκομεία και τους ευχαριστώ. Και πάλι λυπάμαι πάρα πολύ. Για τους τραυματίες κάνουμε ότι μπορούμε. Ακόμη υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που έρχονται μόνοι τους για προσαγωγές, δεν έχω συνολική εικόνα (για τους τραυματίες). Νομίζω αυτή θα μας τη δώσει η πολιτική προστασία».

 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονται αυτήν την ώρα στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, και λιγότεροι στο Γεννηματάς και στην Κατερίνη. Την κ. Γκάγκα συνόδευσε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.

Εθελοντική αιμοδοσία για τους τραυματίες – Ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους

Έκκληση για προσφορά αίματος, απευθύνει το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη. Ειδικότερα, το κέντρο αίματος, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς έως τις 8:00 το βράδυ, απευθύνει έκκληση σε κάθε υγιή πολίτη, ηλικίας 18 έως 65 ετών, για εθελοντική αιμοδοσία.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, με εντολή της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, συγκροτήθηκαν κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και επιχειρούν στα νοσοκομεία διακομιδής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, για την υποστήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους.

Ειδικότερα:

Στα νοσοκομεία υποδοχής τραυματιών της Λάρισας, συγκροτήθηκαν κλιμάκια από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς και φορέων Ψυχικής Υγείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, που λειτουργούν στη Θεσσαλία (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΠΑΨΥ, Αποστολή, Συνειρμός).

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» από κλιμάκιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Οι τραυματίες, που διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης υποστηρίζονται από τον φορέα ΕΨΥΚΑ.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μεταβαίνει στη Λάρισα για τον συντονισμό των κλιμακίων, καθώς και για την υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Στη διάθεση των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, οι φοιτητές Νοσηλευτικής της πόλης

Στη διάθεση των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, βρίσκονται οι φοιτητές Νοσηλευτικής της πόλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών, μεταξύ άλλων, καλείται κάθε φοιτητής να συνδράμει και να συνεισφέρει στις έκτακτες αιμοδοσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει:

«Οι σκέψεις και η αγωνία μας βρίσκονται στους τραυματίες, σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, άδικα. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε. Ως φοιτητές νοσηλευτικής το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι οι τελειόφοιτοι φοιτητές να τεθούμε στη διάθεση των 2 νοσοκομείων της πόλης μας, για να βοηθήσουμε στην περίθαλψη των τραυματιών, με τις υποδείξεις των νοσοκομειακών υπευθύνων. Καλούμε κάθε φοιτητή να συμμετέχει στις έκτακτες αιμοδοσίες των νοσοκομείων.

ΓΝΛ Τμήμα αιμοδοσίας 09:00-13:00 και 18:00-20:00

ΠΓΝΛ Τμήμα αιμοδοσίας 09:00-18:30».

Τηλ. επικοινωνίας: 686655253 (Δήμητρα, πρόεδρος ΦΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ)

 

πρωτο θεμα

 

Shares