Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σύγκρουση Ισραήλ- Γάζας: Έβδομη ημέρα εχθροπραξιών- βομβαρδίστηκε το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς

Το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα νωρίς την Κυριακή, και η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ, καθώς οι εχθροπραξίες έφταναν στην έβδομή τους ημέρα χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, έχουν πει Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι του χώρου της Υγείας. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει 10 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Απεσταλμένοι από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει πρόοδος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είχε συνάντηση αργότερα την Κυριακή, προκειμένου να συζητήσει τη χειρότερη κρίση μεταξύ Ισραήλ- Παλαιστινίων εδώ και χρόνια.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν επιμείνει ότι θα συνεχίσουν τις ανταλλαγές πυρών, μία ημέρα μετά την κατάρρευση από ισραηλινό πλήγμα κτιρίου 12 ορόφων στη Γάζα, όπου στεγάζονταν γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν πως το κτίριο al-Jala ήταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος, που περιείχε στρατιωτικά γραφεία της Χαμάς, και ότι είχε προειδοποιήσει τους αμάχους να βγουν από το κτίριο πριν την επίθεση. Το ΑΡ καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από το Ισραήλ να παρουσιάσει στοιχεία. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η Χαμάς ήταν στο κτίριο ή ενεργή σε αυτό» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως αντίποινα για την καταστροφή του κτιρίου, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο Τελ Αβίβ και χωριά στο νότιο Ισραήλ νωρίς την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε αργά το Σάββατο ότι το Ισραήλ ήταν «ακόμα στη μέση αυτής της επιχείρησης, δεν έχει τελειώσει ακόμα και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο είναι απαραίτητο».

Σε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων νωρίς την Κυριακή, το Ισραήλ στόχευσε το σπίτι του Γιαχία αλ Σινβάρ, που από το 2017 έχει ηγηθεί της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός της οργάνωσης.

Άλλο ένα αεροπορικό πλήγμα είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νευρολόγου στη Γάζα και τον τραυματισμό της συζύγου και της κόρης του, είπαν Παλαιστίνιοι νοσηλευτές και συγγενείς.

Η Χαμάς άρχισε την επίθεση με ρουκέτες της Δευτέρα, μετά από εβδομάδες εντάσεων σχετικά με υπόθεση εξώσεων Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αντίποινα για τις συγκρούσεις Παλαιστινίων με την ισραηλινή αστυνομία κοντά στο τέμενος αλ Άκσα κατά τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαντάν.

Μιλώντας σε πλήθος στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, ο Ισμαήλ Χανιγιέ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, είπε αργά το βράδυ πως η υποβόσκουσα αιτία των εχθροπραξιών ήταν η Ιερουσαλήμ.

«Οι Σιωνιστές θεώρησαν…πως θα μπορούσαν να κατεδαφίσουν το τέμενος αλ Άκσα. Σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τους ανθρώπους μας στο Σέικ Τζαράχ» είπε ο Χανιγιέ. «Λέω στον Νετανιάχου: Μην παίζετε με τη φωτιά…ο τίτλος αυτής της μάχης σήμερα, ο τίτλος του πολέμουν και ο τίτλος της ιντιφάντα είναι Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ» είπε.

Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες οργανώσεις έχουν εκτοξεύσει περίπου 2.300 ρουκέτες από τη Γάζα απότ η Δευτέρα, ανέφεραν το Σάββατο οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Όπως σημείωσαν, περίπου 1.000 αναχαιτίστηκαν από αντιπυραυλικές άμυνες και 380 έπεσαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει πάνω από 1.000 αεροπορικά πλήγματα και πλήγματα πυροβολικού στη Γάζα, λέγοντας πως στόχευαν θέσεις της Χαμάς και άλλων μαχητών.

Ο Νετανιάχου από πλευράς του κατηγόρησε τη Χαμάς για «διπλό έγκλημα πολέμου», σημειώνοντας πως στοχεύει αμάχους και χρησιμοποιεί Παλαιστινιους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

 

newsbomb.gr

Shares