Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ ! Συμπλέουν με τους Τούρκους απόλυτα…

«Η Ελλάδα μας απαγορεύει τις θάλασσες της». Αυτός ήταν τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου στην ιταλική εφημερίδα La Republica το Σάββατο που μας πέρασε (30 Μαίου). Με αυτό τον τρόπο ερμηνεύτηκε από τους Ιταλούς η ελληνική απόφαση να αποκατασταθούν οι επαφές με τους γείτονες-φίλους μας, κλιμακωτά.Η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στους Ιταλούς την 1Η Ιουλίου κι όχι στις 15 Ιουνίου καθώς οι φίλοι μας θεωρήθηκαν λαός που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του COVID-19, συνεπώς υπάρχει υψηλό ρίσκο μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα. Αυτό όμως ενόχλησε τους Ιταλούς και η είδηση πήρε μεγάλες διαστάσεις στα γειτονικά ΜΜΕ. Μάλιστα ακούστηκαν εκφράσεις (τηλεοπτικά) όπως «πισώπλατο μαχαίρωμα».

Ο αρθρογράφος της La Repubblica θυμήθηκε τη μεγάλη αλληλεγγύη που μας έδειξαν οι Ιταλοί στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, για να αποφανθεί ότι οι Έλληνες είναι αγνώμονες. Σε πιο διπλωματικό πνεύμα κινήθηκε η Corriere della Sera, η οποία επέλεξε επώνυμους Μιλανέζους που έρχονται κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας και τους απέσπασε τη δήλωση ότι «αφού οι Έλληνες δεν μας θέλουν, τότε θα πάμε στη Σαρδηνία».

Είναι άγνωστο πώς ακριβώς κοινώνησε το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού την απόφασή του στους Ιταλούς. Θέλουμε να πιστεύουμε πως έπραξαν οι αρμόδιο τα δέοντα κι επέλεξαν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μειώσουμε τους κραδασμούς (λόγω ιστορίας θεωρούμε πως το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί πάντα άριστα!) από μία ιταλική δυσαρέσκεια.

Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει κάνει νύξη για την ελληνική απόφαση. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανήγγειλε περιοδεία στην Ευρώπη, που θα καταλήξει στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα. «Θα εξηγήσω στους Ευρωπαίους συνομιλητές ότι δεν αποδεχόμαστε black list και πως δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Κινηθήκαμε πάντα με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη διαφάνεια και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε σεβασμό». Ακόμη πιο σκληρός στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζάια (της Λέγκας): «Ώστε μας θεωρούν φορείς μόλυνσης; Να μάθουν ότι δεν θα μας ξαναδούν».

Κατά συνέπεια επανερχόμαστε στην ερώτησή μας. Κάναμε ό,τι έπρεπε για να χειριστούμε τους Ιταλούς με σεβασμό, κατανόηση κι αποτελεσματικότητα; Όλα αυτά τα αναφέρουμε διότι έχουμε τα ελληνοτουρκικά σε έξαρση.

Η επίσκεψη του Ντι Μάιο είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να εξετάσουμε δια ζώσης τις απόψεις της Ρώμης για τα ελληνοτουρκικά. Μέχρις στιγμής τα ΜΜΕ και τα think tanks τηρούν στάση φιλοτουρκική…. η συνέχεια ΕΔΩ

Shares