Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συγκλονίζει το Κύπελλο Ακρόπολις

Συγκλονίζει το Κύπελλο Ακρόπολις

 

Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν όσοι κατέφτασαν στο Καλλιμάρμαρο για την έναρξη του Διεθνούς Κυπέλλου Πυγμαχίας Ακρόπολης, που με πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Χάρη Μαριόλη, επέστρεψε στο δοξασμένο στάδιο μετά από δεκαετίες.


Σε κλίμα συγκίνησης, δέους και υπερηφάνειας, διαγωνίστηκαν οι πρώτοι πυγμάχοι μιας αποστολής 200 αθλητών από 15 χώρες, με την Ελληνική αποστολή να χρωματίζει γαλανόλευκα τα λευκά μάρμαρα του Παναθηναϊκού Σταδίου και να κυριαρχεί αγωνιστικά ανεξαρτήτως αποτελέσματος .

Στην πρώτη μέρα της διοργάνωσης που θα ολοκληρωθεί Κυριακή 19 Ιουνίου , αγωνίστηκαν έξι Έλληνες πυγμάχοι. Την αρχή έκανε ο Κωνσταντίνος Σαρκίρης στην κατηγορία των 60 κιλών, σε έναν εκπληκτικό αγώνα εάν και ηττήθηκε, όπως επίσης και ο Μηνάς Σαββόπουλος. Την πρώτη Ελληνική νίκη έφερε ο Κωνσταντίνος Καλογερίδης επικρατώντας επί του Ουκρανού αντιπάλου του.

 

Οι Ελληνικές επιτυχίες συνεχίστηκαν με τον Γιώργο Παππά, ενώ η γαλανόλευκη αποστολή στην πρεμιέρα του Acropolis Cup ολοκληρώθηκε με τους Εστεμπάν Πένα και Δημήτρη Μεϊμέτη.

Με την ολοκλήρωση των αγώνων, ακολούθησε μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, με βραβεύσεις Ολυμπιονικών, Αντώνη Γιαννούλα, Γιώργου Γαζή, Μάριου Καπερώνη , παγκόσμιων πρωταθλητριών Ελευθερία Παλαιολόγου, Αρετή Μαστροδούκα, Μαρία Σεμερτζόγλου, Τζένη Τασίδου κ.α.λ, άξιων προπονητών Γιώργο Καπανταϊδάκη, Γιάννη Αϊδινιώτη και άλλων προσωπικοτήτων της Πυγμαχίας που με τη δράση του προώθησαν το ιδρυτικό των Ολυμπιακών Αγώνων άθλημα.

Ακολούθησε μια εντυπωσιακή παρέλαση των αθλητικών αποστολών , με την Ελληνική αποστολή να αποθεώνεται κατά την εμφάνισή της πάνω στη σκηνή ενώ ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν το κοινό όταν η αγαπημένη ερμηνεύτρια Ιφιγένεια τραγούδησε τον Εθνικό μας ύμνο.

Ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης χαιρέτισε τη διοργάνωση και συνεχάρη τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας για την εντυπωσιακή αναβίωση του Κυπέλλου Ακρόπολης και τόνισε πως θα είναι πάντα δίπλα στους πρωταθλητές να στηρίζει το έργο και την προσπάθειά τους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας Χάρης Μαριόλης επεσήμανε συγκινημένος με τη σειρά του πως : «Στέκομαι μπροστά σας με μεγάλη συγκίνηση και μου είναι πολύ δύσκολο να εκφράσω αυτή τη τόσο ξεχωριστή και μοναδική στιγμή τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την ψυχή μου. Μόνο δέος και συγκίνηση μπορεί να νιώσει κάποιος βρισκόμενος εδώ, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, το Παναθηναϊκό Στάδιο. Σε αυτό το πολιτιστικό σύμβολο της Ελλάδας και συνάμα ένα πραγματικό κόσμημα της ελληνικής ιστορίας. Το Διεθνές Κύπελλο Πυγμαχίας Ακρόπολις, ένα αθλητικό γεγονός δίνει στην ελληνική πυγμαχία την αίγλη που της αξίζει. Η Ελληνική πυγμαχία γιορτάζει. Είναι μια ιστορική μέρα, καθώς νέοι αθλητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σημαντικότερο στάδιο του κόσμου, αλλά και τη δυνατότητα να αγωνιστούν σε αυτό. Αθλητές και αθλήτριες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου βρίσκονται κοντά μας για να αγωνιστούν σε ένα τετραήμερο αγωνιστικό πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού» .

Τη σκυτάλη οι εκπρόσωποι του μαχητικού κόσμου παρέδωσαν στους σπουδαίους καλλιτέχνες που ένωσαν τη φωνή τους με αυτή των αθλητών στην υπεράσπιση ενός κοινού οράματος: να σηκωθεί ξανά ψηλά η Ελλάδα με πυλώνες την παιδεία τον αθλητισμό τον πολιτισμό.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στην Ήπειρο, τόπο καταγωγής του Εθνικού μας Ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα με τα χρήματα του οποίου αναστηλώθηκε το Καλλιμάρμαρο και στην επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ο θρύλος της δημοτικής μουσικής κ.Πετρολούκας Χαλκιάς βιρτουόζος κλαρίνου από την Ήπειρο με την ορχήστρα του μάγεψαν το κοινό και συνόδεψαν και τον Γιώργο Ντόβολο ερμηνευτή και δάσκαλο βυζαντινής μουσικής σε παραδοσιακούς ρυθμούς, η σπουδαία ερμηνεύτρια Ηρώ Σαϊα καθήλωσε με τα Μικρασιάτικα τραγούδια και ο τραγουδοποιός Μάκης Ψαραδέλλης συγκίνησε με το υπέροχο τραγούδι του αφιερωμένο και εμπνευσμένο από την πρόσφυγα γιαγιά του.

Το κοινό ξεσήκωσαν με χορούς από Μικρά Ασία οι χορευτές του Κέντρου Πολιτισμού ‘’Χορεύρεσις’’ και Μανιάτικους χορούς παρουσίασε η χορευτική ομάδα της Ένωσης Απανταχού Μανιατών.

Τα καλλιτεχνικά δρώμενα ολοκληρώθηκαν με Κρητικά τραγούδια από το λυράρη Γιώργο Λαγουδάκη και τους μουσικούς του.

Η διοργάνωση είναι ενταγμένη στην Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα και στηρίζει το έργο της Κιβωτού του Κόσμου του πατρός Αντωνίου.

Τυχεροί θα είναι όσοι προσέλθουν στο Καλλιμάρμαρο την Κυριακή για να παρακολουθήσουν τους τελικούς πυγμαχίας από τις 17:00-20:00 ενώ 20:30 ξεκινάνε οι απονομές με τα βραβεία Ολύμπια και ένα υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συμμετοχές καταξιωμένων καλλιτεχνών κα Φωτεινή Δάρρα, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Πέτρος Ίμβριος, Ανδρέας Χατζηανδρέου, Ιφιγένεια, πιάνο Γιώργος Παπαχριστούδης, βιολί Νίκος Χατζόπουλος, χορωδία υπό τη διεύθυνση Μάκη Ψαραδέλλη κ.λ.π

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε και παρουσιάζει η δημοσιογράφος και event manager Γεωργία Μπιτάκου.

Κυριακή 19/6/2022

Καλλιμάρμαρο

Αγώνες 17:00 -20:00

Τελετή λήξης –συναυλία : 20:30

Είσοδος Ελεύθερη

Πηγή: fosonline.gr

Shares