Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Συγκλονιστική μαρτυρία Ιρανής ποιήτριας: Μου έδεσαν μάτια και χέρια

iran_mahsa_in__1_

Η Φατμέ Εκεσαρί κατάλαβε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα, όταν καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα επειδή στον υπολογιστή της βρήκαν φωτογραφία που στεκόταν δίπλα σε έναν άνδρα


Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η συγκλονιστική μαρτυρία της Ιρανής ποιήτριας Φατμέ Εκτεσαρί η οποία συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές και καταδικάστηκε επειδή συμμετείχε σε ένα φεστιβάλ ποίησης που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη,

Η Ιρανή ποιήτρια πλέον από τη Νορβηγία όπου ζεί πλέον μίλησε στο ΣΚΑΙ και περιέγραψε πως την άρπαξαν μόλις επέστρεψε στο Ιράν, της έδεσαν μάτια και χέρια και την κράτησαν σε απομόνωση για 38 ημέρες χωρίς καμία απολύτως επαφή με την οικογένειά της.

«Μπορούσα να γράψω, μπορούσα να ζήσω και να ταξιδέψω στο φεστιβάλ. Πήγα λοιπόν, διάβασα τα ποιήματα από το βιβλίο μου, έδωσα μία συνέντευξη και όταν επέστεψαν στο Ιράν με συνέλαβαν» σημείωσε, αρχικά.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της έδεσαν τα μάτια και τα χέρια και την οδήγησαν στον απομόνωση, όπου έμεινε για πάνω από έναν μήνα, χωρίς να έχει επικοινωνία με κανέναν. «Δεν είχα καμία επαφή με την οικογένειά μου, δεν ήξερε πού ήμουν. Δεν είχα δικηγόρο» επεσήμανε, ειδικότερα.

Μετά την αποφυλάκισή της με εγγύηση και μέχρι τη διενέργεια της δίκης της, έπρεπε να εμφανίζεται κάθε μήνα μπροστά σε δικαστή. Αλλά, όπως κατήγγειλε, επρόκειτο στην ουσία για «ανακριτή», ο οποίος «δεν επέτρεπε στον δικηγόρο μου να μιλήσει».

Το δικαστήριο την καταδίκασε τελικώς σε 11,5 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, ανήθικη συμπεριφορά, και βλασφημία αλλά και 99 μαστιγώματα για μία φωτογραφία που βρέθηκε από την έρευνα στον ηλεκτρονικό της υπολογιστή. Πόζαρε δίπλα σε δίπλα σε μερικούς άνδρες.

«Στεκόμουν δίπλα σε άνδρες. Στο Ιράν δεν επιτρέπεται να στέκεσαι δίπλα σε άνδρα» εξήγησε. Φοβούμενη πως δεν θα επιβιώσει των 99 μαστιγωμάτων, αποφάσισε να το σκάσει στο Ιράκ και από εκεί στην Τουρκία.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares