Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Συμπαιγνία CDC – Facebook: Πώς κατηύθυναν την εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ των εμβολίων

Με ψευδείς ισχυρισμούς, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) κατεύθυναν την εκστρατεία


Με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) κατεύθυναν μέσω της γνωστής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Facebook μια εκστρατεία προπαγάνδας και λογοκρισίας υπέρ των εμβολίων της Covid.
Ειδικότερα, σε μήνυμά του στις 3 Ιουνίου, υψηλόβαθμό στέλεχος του Facebook είπε πως τα CDC συνέβαλαν στη διάλυση των όποιων αμφιβολιών υπάρχουν για τα εμβόλια.
Αρκετές εβδομάδες αργότερα, αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τα εμβόλια Moderna και Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, ένας αξιωματούχος του CDC απάντησε προσφέροντας μη υποστηριζόμενες πληροφορίες.
«Οι ισχυρισμοί ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αναποτελεσματικά για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι ψευδείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν δισταγμό έναντι του εμβολίου», έγραψε ο αξιωματούχος του CDC.
Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι σοβαρών ασθενειών και θανάτου σε μικρά παιδιά.

Έλλειψη πληροφόρησης

Στις δοκιμές της Moderna, σε ό,τι αφορά τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, τα κρούσματα Covid ήταν μηδενικά.
Στη δοκιμή της Pfizer για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών, τα κρούσματα ήταν έξι.
«Οι κλινικές δοκιμές δεν είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν την αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου σε μικρά παιδιά», είπε η Δρ Sara Oliver, αξιωματούχος του CDC, κατά τη διάρκεια συνάντησης πριν ο οργανισμός συστήσει τα εμβόλια για μικρά παιδιά.
Επιπλέον, το τελικό σημείο των δοκιμών ήταν ένα ορισμένο επίπεδο αντισωμάτων, τα οποία πιστεύεται, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας τρόπος προστασίας από τον COVID-19.
Το επίπεδο βασίστηκε στο επίπεδο από ενήλικες στις αρχικές δοκιμές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2020.
Οι εκτιμήσεις αποτελεσματικότητας έδειξαν χαμηλή αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο Moderna.
Το εμβόλιο της Pfizer ήταν καλύτερο, αλλά κρίθηκε αναξιόπιστο .
Το CDC, το οποίο αυτοχρηματοδοτείται ως «η υπηρεσία προστασίας της υγείας του έθνους», αναφέρει στον ιστότοπό του ότι έχει δεσμευτεί να βασίσει όλες τις αποφάσεις του «στα επιστημονικά δεδομένα υψηλότερης ποιότητας που προέρχονται ανοιχτά και αντικειμενικά».
Οι αξιωματούχοι του έχουν πει επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι ο οργανισμός λαμβάνει αποφάσεις που υποστηρίζονται από την επιστήμη.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς, ένας αξιωματούχος είπε ότι η υπηρεσία «δεν μπορεί να μιλήσει για αυτό έως ότου οι φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι σοβαρής ασθένειας ή θανάτου σε παιδιά <5 ετών».

«Σημαντική Συνεργασία»

«Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι που συγκεντρώσατε την ομάδα για να συναντηθεί μαζί μας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν απίστευτα χρήσιμο.
Η συνεργασία σας είναι κρίσιμη για εμάς για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε ψευδείς και επιβλαβείς ισχυρισμούς σχετικά με την COVID-19 και τα εμβόλια απί την πλατφόρμα μας», έγραψε ένα στέλεχος του Facebook στα CDC τον Φεβρουάριο.
«Σε συνέχεια της συνάντησής μας, μοιράζομαι παρακάτω μακρά λίστα των ισχυρισμών που καταργούμε επί του παρόντος σχετικά με το εμβόλιο για την COVID, επειδή οι αρχές δημόσιας υγείας όπως τα CDC έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι ψευδείς και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε επικείμενη σωματική βλάβη εάν πιστευτούν».
Το Facebook εξακολουθεί να αφαιρεί περιεχόμενο που λέει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης ή θανάτου, παρόλο που η αποτελεσματικότητα τους τόσο κατά της μόλυνσης όσο και της σοβαρής ασθένειας έχει πέσει από τότε που εμφανίστηκε η παραλλαγή Omicron, στα τέλη του 2021.
«Όταν λέμε ότι θα αφαιρέσουμε τους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 δεν είναι αποτελεσματικά, αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν από σοβαρή νόσηση ή θάνατο από COVID-19 ή ότι δεν παρέχουν καμία απολύτως προστασία κατά της COVID-19» αναφέρει το Facebook στον ιστότοπό του .
«Ωστόσο, θα επιτρέψουμε τους ισχυρισμούς που αναφέρουν πως κάποιος μπορεί να μολυνθεί με COVID-19, παρόλο που είναι πλήρως εμβολιασμένος».

Μοτίβο παραπληροφόρησης

Τα CDC προώθησαν αδιάκοπα τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε αρκετές περιπτώσεις παραπληροφορώντας.
Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του οργανισμού, είπαν ψευδώς τον Ιούνιο, ενώ πίεζαν να εγκριθούν τα εμβόλια για μικρά παιδιά, ότι η COVID-19 ήταν μία από τις πέντε κορυφαίες αιτίες θανάτου για την ηλικιακή ομάδα.
Κανένας δεν ανακάλεσε μετά την αναθεώρηση της μελέτης που ανέφεραν —η οποία απέτυχε να μεταφέρει με ακρίβεια τα δεδομένα του CDC.
Ο οργανισμός έδωσε επίσης ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση της ασφάλειας του εμβολίου και τις παρενέργειες του, αλλάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις δραστικά τους ορισμούς και τις συμβουλές του.
Σε μια βασική ενημέρωση τον Αύγουστο, τα CDC απέσυρε τις συστάσεις για διαφορετική αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων ατόμων.
Σε ένα άλλο email που κυκλοφόρησε στην υπόθεση, το CDC χαρακτήρισε αρκετούς ισχυρισμούς ως παραπληροφόρηση παρά το μεγαλύτερο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που τους υποστηρίζουν.
Για παράδειγμα, ο ισχυρισμός ότι «τα παιδιά που είναι υγιή δεν χρειάζεται να λάβουν το εμβόλιο για τον COVID-19» θεωρήθηκε παραπληροφόρηση, παρόλο που ορισμένοι ειδικοί έχουν πει το ίδιο.
Και σε αυτού του είδους τα γεγονότα το Facebook πάντα ακολουθούσε…

www.bankingnews.gr

Shares