Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Super League 1, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0: Καθάρισε με Φορτούνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ολυμπιακός με το πρώτο του φετινό γκολ σε πρώτο ημίχρονο αγώνα της Super League 1 επικράτησε με 1-0 του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι αιωνίων…

Παρά τις σοβαρές απουσίες τους οι ερυθρόλευκοι ήταν σαρωτικοί στα πρώτα 45 λεπτά και προηγήθηκαν στο 21′ με εξαιρετικό γκολ του Φορτούνη

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές μετά το 60′ εκμεταλλευόμενος και την κόπωση των γηπεδούχων, είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσει αλλά ο Σα νίκησε τον Χατζηγιοβάνη και ο Μακέντα αστόχησε στην κενή εστία

Με τους Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Χασάν στα πίτς, με την προετοιμασία για ένα ντέρμπι αιωνίων να απέχει πάρα πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική καθώς οι ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε μια προπόνηση όλοι μαζί, ο Κώστας Φορτούνης δε θα μπορούσε να βρει ιδανικότερη στιγμή για να βγει μπροστά και μ” ένα γκολ δείγμα της τεράστιας ποιότητας του να σφραγίσει το σημερινό ντέρμπι αιωνίων.

Ένα ντέρμπι με δύο διαφορετικά πρόσωπα, καθώς μέχρι το 60′ ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος και είχε πάρει το προβάδισμα από το 21′, αλλά με την είσοδο Σαβιέρ (αποχώρησε με ζημιά στο 90′), Αλεξανδρόπουλου και του Βιγιαφιάνιες λίγο αργότερα ο ΠΑΟ ανέκαμψε, εκμεταλλεύτηκε τη λογική κόπωση του Ολυμπιακού, αλλά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που έκανε λόγω Σα, με τον Μακέντα να χάνει το άχαστο στο 77′.

Έτσι έπαιξαν
Ο Πέδρο Μαρτίνς έπρεπε να διαχειριστεί απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών, αλλά δεν άλλαξε το αγαπημένο του 4-3-3. Έτσι ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Σα κάτω από τα δοκάρια. Ο Ντρέγκερ δεξιά, ο Ραφίνια αριστερά και ο Σεμέδο με τον Σισέ το δίδυμο των κεντρικών αμυντικών. Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Στο αριστερό «φτερό» ο Μασούρας, στο δεξί ο Ραντζέλοβιτς και «φουνταριστός» ο Φορτούνης.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός δεν είχε ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα και ο Λάζλο Μπόλονι επέλεξε να κάνει πράξη το… τρικ με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση του Ζαγαρίτη και του Χουάνκαρ στην αριστερή πλευρά.

Ο Διούδης υπερασπίστηκε την εστία του «τριφυλλιού». Δεξί μπακ ο Σάντσες, αριστερό ο Ζαγαρίτης και ο Σένκεφελντ με τον Πούγγουρα στο κέντρο της άμυνας. Κουρμπέλης και Μαουρίσιο οι δύο κεντρικοί μέσοι. Αριστερό χαφ ο Χουάνκαρ και δεξί ο Χατζηγιοβάνης. Ο Καρλίτος σε ελεύθερο ρόλο και στην κορυφή της επίθεσης ο Μακέντα.

Πίεση και Φορτούνης έκαναν την διαφορά για τον Ολυμπιακό!
Ο Ολυμπιακός ήταν το απόλυτο αφεντικό στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι. Το σύνολο του Μαρτίνς δημιούργησε ασφυκτική πίεση όταν ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να «χτίσει» επιθέσεις από την άμυνά του, με αποτέλεσμα να κλέβει ψηλά και κυρίως να χαλάει την προσπάθεια ανάπτυξης του «τριφυλλιού». Η τριάδα Καμαρά, Μπουχαλάκης, Εμβιλά κυριάρχησαν στον άξονα, «μπλόκαραν» τον Μαουρίσιο που είναι κομβικός για το «τριφύλλι» και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν συντριπτική κατοχή της μπάλας(64%-36%).

Η υπεροχή των γηπεδούχων καρποφόρησε στο 21’, σε μία από τις πολλές μπαλιές που επιχειρούσαν στην πλάτη της άμυνας του Σάντσες. Ο Εμβιλά με φοβερή σαραντάρα μπαλιά βρήκε τον Ραφίνια στα αριστερά και μέσα στην περιοχή, εκείνος γύρισε την μπάλα προς το σημείο του πέναλτι και ο Διούδης απόκρουσε το σουτ του Μασούρα. Ο Φορτούνης, όμως, πήρε το… ριμπάουντ και με καταπληκτικό τελείωμα με το αριστερό, «κάρφωσε» την μπάλα στο αριστερό «παράθυρο» του Διούδη.

Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μπάλα, έχασαν κατά κράτος την μάχη του κέντρου και μετά το πρώτο ημίωρο κατάφεραν να ισορροπήσουν κάπως. Υπήρχαν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις στις οποίες το «τριφύλλι» είχε καλές προϋποθέσεις για να φτιάξει ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο αλλά είχε πάντα τις λάθος επιλογές.

Μοναδική καλή στιγμή για το «τριφύλλι» η κεφαλιά του Κουρμπέλη στο 33’ όπου η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

Αντίδραση Παναθηναϊκού, «πράσινες» ευκαιρίες αλλά η μπίλια στο… κόκκινο!
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μπόλονι έριξε στο ματς τον Σαβιέρ αντί του Χουάνκαρ και τον Αλεξανδρόπουλο αντί του Σένκεφελντ που είχε πρόβλημα τραυματισμού. Ο Πορτογάλος χαφ πήρε εντολή να παίξει περισσότερο στον άξονα και με την ηρεμία του έδωσε λύσεις, ο Κουρμπέλης ως στόπερ μοίρασε ορθά την σωστή πρώτη πάσα και αυτά σε συνδυασμό με την κούραση του Ολυμπιακού που δεν μπορούσε να πιέσει τόσο ψηλά και με την ίδια ένταση, έφεραν τον Παναθηναϊκού σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Ειδικά από το 60′ μέχρι και το φινάλε της αναμέτρησης το ματς ήταν ένας «πράσινος» μονόλογος. Το «τριφύλλι» έβγαλε αντίδραση, πίεσε τους «ερυθρολεύκους» αλλά στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στο πλεκτό.

Αρχικά ο Σα στο 59′ απέκρουσε την προβολή του Χατζηγιοβάνη μετά την σέντρα του Καρλίτος.

Κατόπιν ο Μακέντα αμαρκάριστος στο 77′ από την μικρή περιοχή… κατάφερε να στείλει την μπάλα άουτ.

Ενώ στο 86′ ο Μαουρίσιο σε μία φάση που έπρεπε να δώσει την μπάλα στον Καρλίτος για να εκτελέσει, είχε λάθος επιλογή και πέταξε την φάση στα σκουπίδια. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα για να αξιοποιήσει τα ρίσκα του αντιπάλου και τους χώρους που άφηνε ο Παναθηναϊκός, ωστ΄όσο, καταφέρε να κρατήσει το μηδέν και να πάρει το «τρίποντο» στο αποψινό παιχνίδι!

MAN OF THE MATCH: Κώστας Φορτούνης. Η δική του επαφή, το δικό του άψογο τελείωμα με το αριστερό ήταν εκείνο που έκρινε το αποψινό ντέρμπι. Ο διεθνής μέσος έκανε την διαφορά, έπαιξε ως σέντερ φορ και με το γκολ στο 21’ χάρισε την νίκη στον Ολυμπιακό.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Βασίλης Ζαγαρίτης. Ο νεαρός αριστερός μπακ του Παναθηναϊκού έκανε ένα άψογο παιχνίδι. Τόσο ανασταλτικά όπου είχε μόνο κερδισμένες μονομαχίες όσο και δημιουργικά, όπου είχε συνεχόμενα ανεβάσματα μέχρι και το τελευταίο λεπτό και σωστές επιλογές. Από κοντά και ο Αντόνιο Σαβιέρ που ήρθε από τον πάγκο και βελτίωσε την επιθετική εικόνα του «τριφυλλιού».

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να σκοράρει. Οι παίκτες του Μπόλονι δημιούργησαν φάσεις, όμως, δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν. Ο αμαρκάριστος Κουρμπέλης με την κεφαλιά, η προβολή του Χατζηγιοβάνη, η τρομερή φάση του Μακέντα και στο 86’ ο Μαουρίσιο που 3 εναντίον 1, δεν την «σπάει» στον Καρλίτος που είναι μόνος του και έτοιμος να εκτελέσει.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Φεντερίκο Μακέντα στο 77’ θα μπορούσε να είχε γράψει διαφορετικά την ιστορία του ντέρμπι αν δεν είχε αστοχήσει προ κενής εστίας, από το ύψος της μικρής περιοχής, σε μία ευκαιρία από αυτές που δεν χάνονται.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Πολύ καλή η διαιτησία του Αρτούρ Σοάρες Ντίας. Κανένα πρόβλημα να βγάλει χωρίς λάθη την αναμέτρηση.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι χάρη στο γκολ του Φορτούνη, σε ένα παιχνίδι όπου ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, πίεσε στο τελευταίο ημίωρο αλλά δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στο πλεκτό.

Oλυμπιακός: Σα, Ντρέγκερ, Ραφίνια, Σεμέδο, Σισέ, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Καμαρά(78′ Πέπε), Μασούρας(86′ Λοβέρα), Ραντζέλοβιτς(66′ Σουντανί), Φορτούνης(87′ Ανδρούτσος)

Παναθηναϊκός: Διούδης, Ζαγαρίτης, Σάντσες, Σένκεφελντ(46’ Αλεξανδρόπουλος), Πούγγουρας, Κουρμπέλης, Μαουρίσιο, Χατζηγιοβάνης(64′ Bιγιαφάνιες), Χουάνκαρ(46’ Σαβιέρ, 90′ Mολό), Μακέντα, Καρλίτος

Πηγή:www.gazzetta.gr

Shares