Κυριακή , 26 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Su-57: «Εν δράσει» το ρωσικό stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς στη Συρία…

Το ρωσικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 «είδε δράση» στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Στρατηγός Γκερασίμοφ

Μπορεί το πρόγραμμα παραγωγής και ανάπτυξης των ρωσικών stealth μαχητικών να αντιμετωπίζει αρκετά και σοβαρά προβλήματα, ωστόσο αυτό φαίνεται να μην εμποδίζει την ρωσική Πολεμική Αεροπορία από το να δοκιμάζει το Su-57 σε μια εμπόλεμη περιοχή, ώστε να διαπιστώσει με ακρίβεια τα λειτουργικά του στοιχεία.

O Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι δοκιμές των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Su-57 συνεχίζονται, όπως και έγινε για ακόμα μια φορά στη Συρία, όπου εκτέλεσε όλες τις αποστολές με επιτυχία».

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το 2019 με 139 σύγχρονα αεροσκάφη, αναβαθμίζοντας έτσι τις δυνατότητές τους.

Το ρωσικό stealth μαχητικό Su-57

Υπενθυμίζεται πως το stealth μαχητικό αεροσκάφος Su-57 έχει σχεδιαστεί για την επίθεση και την καταστροφή εχθρικών απειλών σε αέρα, έδαφος και στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, αεροπορικής κυριαρχίας αέρα, αλλά και επιδρομές μεγάλων αποστάσεων έναντι στρατηγικών στόχων.

Το Su-57 μπορεί να ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, όπως πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους είτε μικρής είτε μεσαίας είτε μεγάλης εμβέλειας, ενώ μπορεί να φέρει και «έξυπνες» βόμβες 250, 500 και 1500 κιλών.

Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του είναι 10 τόνοι, ενώ οι stealth ιδιότητες και χαρακτηριστικά του οφείλονται τόσο από την κατασκευή του, όσο και από τα ειδικά υλικά επίστρωσης που έχουν ενσωματωθεί σε αυτή, απορροφώντας έτσι την θερμική υπογραφή του μαχητικού, που δεν επιτρέπουν στα εχθρικά ραντάρ να το «εντοπίσουν» παρά μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Πηγή: TASS

Shares