Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Στυλιανός: Η νεκροψία δεν έδειξε αιτία θανάτου του κοριτσιού

Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του 2,5 ετών κοριτσιού που πέθανε το πρωί της Παρασκευής, στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξιολογίας του ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας – νεκροτομής δεν διαπιστώθηκε αιτία θανάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί ήταν πολύ περιποιημένο, καθαρό, σε πολύ καλή κατάσταση και με άριστη στοματική υγιεινή. «Φως» στα αίτια θανάτου αναμένεται να δώσουν οι ιστολογικες εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το κοριτσάκι είχε μεταφερθεί την Πέμπτη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με λοίμωξη στις αμυγδαλές, προκειμένου να εξεταστεί από τους γιατρούς, οι οποίοι συνέστησαν φαρμακευτική αγωγή, επανέλεγχο σε δέκα ημέρες και ενημέρωσαν του υπεύθυνους της δομής ότι υπήρχε πιθανότητα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ιατροδικαστή εξέταση δεν προέκυψε ότι η λοίμωξη που είχε στις αμυγδαλές η ανήλικη ευθύνεται για τον θάνατό της.

«Την άφησαν να πεθάνει επειδή ήταν μαύρη»

Άγνοια για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το παιδί της δήλωσε η μητέρα του 2,5 ετών παιδιού που πέθανε στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη.

Η γυναίκα, που βρισκόταν σε τραγική κατάσταση και μιλούσε μισά αγγλικά και μισά ελληνικά, είπε: «Μέχρι χθες την κρατούσα στην αγκαλιά μου και ήταν μια χαρά».

«Πέθανε ξαφνικά, την άφησαν να πεθάνει επειδή ήταν μαύρη. Αν ήταν λευκή θα ζούσε» δήλωσε επίσης η ίδια, όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα GRTimes.

Εισαγγελική έρευνα και προκαταρκτική έρευνα στο Ιπποκράτειο

Εισαγγελική έρευνα διενεργείται για το θάνατο του στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα ο υπουργός Υγείας, Θανος Πλεύρης, έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Κυριακή Κλιάμπα, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης, με αποτέλεσμα το θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

 

Ασθενοφόρα στον Άγιο Στυλιανό

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα προσκομισθούν οι ιατρικοί φάκελοι, έγγραφα από το ίδρυμα και από το νοσοκομείο που αφορούν στο παιδί αλλά και η ιατροδικαστική έκθεση.

Την ίδια ώρα, στην υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας αναμένεται να καταθέσουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κοριτσάκι, με καταγωγή από τη Νιγηρία, εντοπίστηκε νεκρό το πρωί από τους αρμόδιους του βρεφοκομείου.

 

Παρότι προσπάθησαν να το επαναφέρουν με ανανήψεις δεν τα κατάφεραν.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της προσπάθειας τους, έξω από τον Άγιο Στυλιανό έφτασε ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, μαζί με περιπολικό της Αστυνομίας προκειμένου να μεταφερθεί άμεσα με «Γέφυρα Ζωής» στο νοσοκομείο.

 

Όπως έγινε γνωστό, μια μέρα πριν, είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο για εξετάσεις αλλά πήρε εξιτήριο.

Το παιδί είχε εξεταστεί από τους γιατρούς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνέστησαν να του χορηγηθεί αντιβίωση και να επενεξεταστεί σε 10 ημέρες, καθώς είχε υπερτροφία στις αμυγδαλές, που ενδεχομένως να χρειαζόταν χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι το κοριτσάκι διέμενε με δικαστική απόφαση στον «’Αγιο Στυλιανό».

Κατά της απόφασης είχε προσφύγει η μητέρα του κοριτσιού, ζητώντας την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι, χωρίς να έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής το αίτημά της.

 

Τι λέει ο γγ του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως το παιδάκι «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του βρεφοκομείου και του ΕΚΑΒ, που έφτασε άμεσα, δεν κατέστη δυνατό να το κρατήσουμε στη ζωή. Οι στιγμές είναι πάρα πολύ δύσκολες».

Ο κ.Λιακόπουλος είπε πως το κοριτσάκι αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα και πως «μόλις χθες διακομίστηκε κατόπιν εντολής του γιατρού του ιδρύματος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου το είδαν ειδικοί συνάδελφοι και τέθηκε σε αντιβιοτική και φαρμακευτική αγωγή, την οποία και ξεκίνησε. Παρ’ όλα αυτά η υγεία του επιδεινώθηκε τις πρωινές ώρες και με την παρέμβαση των βρεφοκόμων έγιναν όλες οι προσπάθειες και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή».

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, συμπλήρωσε, πως η διοίκηση του ιδρύματος είναι σε επικοινωνία με την μητέρα και την οικογένεια του παιδιού.

 

cnn.gr

Shares