Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Στρατιωτικοί παρατηρητές εντοπίζουν περισσότερους Ρώσους στρατιώτες στη Λευκορωσία

Ρωσία: Στρατιωτικοί παρατηρητές εντοπίζουν περισσότερους Ρώσους στρατιώτες στη Λευκορωσία

Μία ακόμη ομάδα Ρώσων στρατιωτών έφθασε σήμερα στην πόλη Μπρεστ που βρίσκεται στο δυτικότερο τμήμα της Λευκορωσίας, σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη πλατφόρμα –παρατηρητήριο στρατιωτικών θεμάτων Belaruski Hajun , οι Ρώσοι στρατιώτες πρόκειται να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με τη στρατιωτική συμμαχία Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Ο πρώτος από τους στρατιώτες φέρεται να είχε ήδη φθάσει στην πόλη των συνόρων της Λευκορωσίας με την Πολωνία στις 18 Αυγούστου.

Οι κοινές ασκήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας, της οποίας ηγείται η Ρωσία, πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας, θα συμμετάσχουν περίπου 2.500 στρατιώτες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Η Μόσχα θα συμμετάσχει με περίπου 300 στρατιώτες.

Ανεξάρτητα από τις επικείμενες ασκήσεις η πλατφόρμα Belaruski Hajun εκτιμά ότι ακόμη 2.000 Ρώσοι στρατιώτες σταθμεύουν σε τέσσερις διαφορετικές στρατιωτικές βάσεις στην Λευκορωσία.

Ο Σέρχιι Ναίεφ από την άλλη, ο ουκρανός στρατηγός που ευθύνεται για την άμυνα στα σύνορα με την Λευκορωσία λέει ότι η Μόσχα έχει απομακρύνει όλες τις χερσαίες δυνάμεις από την Λευκορωσία προκειμένου να τις εντάξει στις επιθέσεις που πραγματοποιεί στο Κουπιάνσκ και Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας εδώ και περίπου 18 μήνες. Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει διαθέσει την αυταρχικά διοικούμενη χώρα του ως χώρο στάθμευσης του ρωσικού στρατού.

Το Κίεβο βλέπει το Μίνσκ ως εμπόλεμο τμήμα. Η Ρωσία πρόσφατα εξόπλισε τους πυραύλους Iskander που σταθμεύουν στην Λευκορωσία με πυρηνικές κεφαλές.

Στις χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Λευκορωσία εντείνεται η ανησυχία. Η Πολωνία, η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν απειλήσει να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους με την πρώην σοβιετική δημοκρατία, εάν σημειωθούν στρατιωτικά επεισόδια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares